Масовни злочини које је починио Антон Бауер и његови сарадници

Шифра производа: 29691
Масовни злочини које је починио Антон Бауер и његови сарадници
Преузмите одломак:
Број страна / Повез / Писмо:
180 / Тврд / Ћирилица
Димензије: -
ИСБН: 978-86-515-1219-6
Година издавања: 2017.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1.100,00 дин.Цена са попустом: 880,00 дин.

(„Дванаеста књига у едицији Злочини окупатора и њихових помагача у Војводини односи се на масовне злочине које је у Срему починио Антон Бауер са својим сарадницима: домаћим Немцима, припадницима оружане силе Трећег Рајха, усташама и усташким установама (Преким судом, логорима, усташком војницом) у Независној Држави Хрватској. Антон Бауер дели „славу“ са Виктором Томићем, чије је име и презиме, као и Бауерово, ушло у наслов једног од елабората Покрајинске комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача у Војводини, односно у окупираном и Независној Држави Хрвасткој додељеном Срему. Томићеви злочиначки „подвизи“ описани су у елаборату „Акција Викотра Томић а и Покретни преки суд у Срему 1942“, који смо публоковали у другој књизи ове едиције 2010. године.

Злочиначку делатност Антона Бауера карактерише континуитет, од почетка рата па до ослобођења Срема, са преко 2.000 жртава са смртним исходом и 20.000 жртава оштећених на разне начине.

Анкетна комисија за Срем, која је као и друге две Комисије, за Банат и за Бачку и Барању, прикупљала доказе о масовним злочинима, извршиоцима и жртвама, сврстала је масовне злочине Антона Бауера и његових сарадника у VI групу масовних злочина. Елаборат је сачињен на основу рада месних, општинских, среских и окружних повереништва Анкетне комисије за Срем.

Улога Антона Бауера у прогањању и уништавању нашег живља у оном делу Срема, који је био стављен под његову команду, није се ограничавала само на организовање казнених похода против партизана по шумама и мирног становништва по селима. У већини тих похода а нарочито у оним којима је од стране немачких власти из било којих разлога придаван већи значај, он је узимао учешћа лично, предводећи своје немачке кабадахије јаничаре, дајући им својим примером потдтрека за најразличитије свирепости и насиља. Из исказа преживелих жртава ових разбојничких експедиција види се јасно да је присуство Бауера у тим приликама увек значило пооштравање мера које ће бити предузете и више суровости и зверстава у извршењу. Покољ и масакрирање недужног и незаштићеног сеоског становништва, који су кроз све време непријатељске окупације представљали свакодневну појаву, претварали су се у пустошне садистичке оргије, кад год би им се овај крволок ставио на чело. Стрељање и вешање изгледали су овом чудовишту сувише благим казнама, његова машта је била неисцрпна када је требало измислити начин на који ће несрећницима, одређеним за егзекуцију, учинити што ужаснијим и болнијим последње часове, а присутнима који су силом били дотеривани да присуствују тим мрцварењем утерати што дубље страх у кости. Избор жртава Бауеру није задавао ни најмање главобоље. Није се чак ни тражило да лице које ће својом главом платити буде у чему било криво или чак осумњичено са довољно разлога. Убијена су, из чисте крвожедности, чак и таква створења која никако и никоме нису могла бити опасна: престарели старци, нејака деца, инвалиди и душевно оболели.“ Др Драго Његован)

др Драго Његован

Будите први који ће написати рецензију “Масовни злочини које је починио Антон Бауер и његови сарадници”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.