Логори – II група масовних злочина у Банату

Шифра производа: 30289
Логори – II група масовних злочина у Банату
Преузмите одломак:
Број страна / Повез / Писмо:
112 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 14 × 30 cm
ИСБН: 978-86-515-1687-3
Година издавања: 2020.
Издавачи / Суиздавачи: Издавачка кућа Прометеј, Мало историјско друштво Нови Сад – Станко Димић

Цена: 1,500.00 RSDЦена са попустом: 1,200.00 RSD

Елаборат „Логори”, који се односи на II групу масовних злочина у Банату, израдила је Анкетна комисија за Банат Покрајинске Комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача у Војводини. Елаборат је израђен на основу налаза месних, општинских и окружних повереништава Комисије, која су своје налазе темељили на заплењеним документима и изјавама очевидаца.

Текст елабората је писан на латиничној писаћој машини, јер су ћириличне машине за време рата биле уништене, а ми га објављујемо на српском ћириличном писму и уз најнужније интервенције у тексту, исправљајући само очигледне штампарске грешке, не дирајући у суштину речи и реченица.

Овај елаборат су до сада прочитали само истражни и судски органи у послератном периоду, као и ретки истраживачи Другог светског рата на подручју српског Баната, који су га инерпретирали с обзиром на своју тему истраживања и само делимично цитирали, тако да је ово прво интегрално објављивање, што је случај и са другим елаборатима Покрајинске комисије.

др Драго Његован

„Сви логори у Банату чине једну целину, јер су дело једног истог система, па и људи, који су узели учешћа у његовом стварању. Стога ћемо их све проучавати као једну органску целину.

Први логор у Банату несумњиво је панчевачка „Свилара”, који је основан 22. јуна 1941. године. Овај дан је био сигнал прогона као комуниста сваког, који је био несумњиво непријатељски расположен према окупатору и његовим тежњама. У Петрограду у исто време врше се масовна хапшења и концентрације ухапшеника, али се не стваа посебан логор, као у Панчеву, него за ту сврху служе велике просторије судског затвора. Управа није била у рукама судских органа ни у Петрограду, него су полицијски органи изнајмили заправо само просторије, док су они у целости управљали овим делом затвора, тек код „политичких криваца” није примењиван много блажи човечнији режим судског затвора.

У временском раздобљу од 22. јуна 1941. до половине новембра 1941. године, када је овај логор распуштен,”

др Драго Његован

Драго Његован (1955, Лукавице), музејски саветник, виши научни сарадник, доктор наука. Гимназију друштвеног смера завршио је 1973. године. На Факултету политичких наука дипломирао је 1978, магистрирао 1984. и докторирао 2004. године. Од 1992. ради као кустос за политичку и привредну историју Војводине, а од 2000. као виши кустос. Тренутно је задужен за Збирку плаката Музеја Војводине. Истраживачки рад углавном реализује у Архивској збирци Музеја Војводине и сличним збиркама других установа. У оквиру истраживачког и изложбеног рада у Музеју Војводине објавио је више књига, каталога и чланака, а сарађивао је на пројектима Енциклопедије Новог Сада, Српског биографског речника Матице српске, Српске енциклопедије, Одељења за друштвене науке Матице српске и пројектима Српске академије наука и уметности, укључив и Огранак САНУ у Новом Саду. Члан је Уредништва Зборника Матице српске за друштвене науке. Радови су му првођени и објављивани на енглеском, француском, мађарском, бугарском, румунском, словачкоми украјинском језику. Учествовао је на више међународних стручних и научних скупова, поводом који су му објављени радови.

 

Будите први који ће написати рецензију “Логори – II група масовних злочина у Банату”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.