Убиство владара

Шифра производа: 00912
Убиство владара
Едицијe:
Број страна / Повез / Писмо:
374 / Броширан / Ћирилица
Димензије: 17 × 24 cm
ИСБН: 86-7639-377-H
Година издавања: 1998.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1,100.00 RSDЦена са попустом: 660.00 RSD

Нема на залихама

И средњевековном књижевношћу др Ређеп се бави интердисциплинарно, трагајући за првобитним изворима дела, образовањем и тенденцијама писаца (рад о Стефану Дечанском), да би у студијама о породици Бранковић, од деспота Ђурђа до несрећне судбине његове кћери Катарине Кантакузине и грофа Бранковића, њиховог духовног рођака, са пуно литерарног талента и научне акрибичности, дочарала кроз лична страдања и свеукупне патње српског народа. Радови који утврђују симболично значење имена Стефан и Урошу династији Немањић или облик презимена Обилић враћају у ХII век, а Вуков утицај проналазе на Корчули у средњим школама прошлог века, употпуњују слику трагања Јелке Ређеп за српском културом у њеним најразличитијим видовима. Проф. др Нада Милошевић-Ђорђевић. Поред старих књижевних текстова др Јелка Ређеп се служила архивском и дипломатском грађом, средњовековним законским актима, родословима, летописима, дакле изворима којима се претежно служе историчари. Јер, она се не задовољава оценом књижевне, већ и изворне вредности. Користећи предности компаративног истраживања, пратила је настанак и развитак легенде о стварним, судбоносним догађајима и историјским личностима из наше прошлости. Реч је о народном сећању, својеврсном виђењу политичких збивања, осуди неслоге, раздора, издаје. Проф. др Раде Михаљчић.

Јелка Ређеп

Jелка Ређеп (27. април 1936, Нови Сад) је српски историчар књижевности. Претежно се бави изучавањем старе српске књижевности и српске књижевности барока, као и компаративним студијама књижевности.

Студирала је на Групи за југословенску књижевност и југословенске језике на Филозофском факултету у Новом Саду. Магистрирала је тезом Мотив о рођењу Сибињанин Јанка у старој и народној књижевности, а докторирала радом Прича о боју косовском 1972. године. Године 1963. изабрана је за асистента на предметима Средњовековна књижевност и Народна књижевност на Филозофском факултету у Новом Саду. Бирана је у сва наставничка звања на Новосадском универзитету, а од 1988. до 1994. била је редовни професор и на Филозофском факултету у Нишу. Неколико пута је боравила у Паризу вршећи истраживања у Националној библиотеци. Била је гостујући професор на универзитетима у Берлину, Халеу и Регензбургу.

Будите први који ће написати рецензију “Убиство владара”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.