Генеза хроника грофа Ђорђа Бранковића

Шифра производа: 00388
Генеза хроника грофа Ђорђа Бранковића
Едицијe:
Број страна / Повез / Писмо:
263 / Тврд / Ћирилица
Димензије: -
ИСБН: 86-7639-833-Х
Година издавања: 2004.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 700.00 RSDЦена са попустом: 420.00 RSD

Нема на залихама

Бранковићев волуминозни историографски спис у пет књига (2681 страна), настајао је дуго, током Бранковићевог заточења. Прве четири књиге и део пете писао је у Бечу, а највећи део пете књиге у Хебу. У приказивању догађаја дошао је до 1705., мада је познато да је концепт Хороника ишао и даље. У Бранковићевом оригиналу не налазимо прве стране Увода, те је тако и наслов дела познат по Константиновом препису а не по оригиналу.

Историчар и писац, Бранковић је био велики ерудита и полиглота, занесењак и фантаста, често нереалан и контроверзан, али увек доследан у замисли да докаже своје деспотско порекло и повеже историју свога народа са судбинама других народа југоисточне Европе.

Јелка Ређеп

Jелка Ређеп (27. април 1936, Нови Сад) је српски историчар књижевности. Претежно се бави изучавањем старе српске књижевности и српске књижевности барока, као и компаративним студијама књижевности.

Студирала је на Групи за југословенску књижевност и југословенске језике на Филозофском факултету у Новом Саду. Магистрирала је тезом Мотив о рођењу Сибињанин Јанка у старој и народној књижевности, а докторирала радом Прича о боју косовском 1972. године. Године 1963. изабрана је за асистента на предметима Средњовековна књижевност и Народна књижевност на Филозофском факултету у Новом Саду. Бирана је у сва наставничка звања на Новосадском универзитету, а од 1988. до 1994. била је редовни професор и на Филозофском факултету у Нишу. Неколико пута је боравила у Паризу вршећи истраживања у Националној библиотеци. Била је гостујући професор на универзитетима у Берлину, Халеу и Регензбургу.

Будите први који ће написати рецензију “Генеза хроника грофа Ђорђа Бранковића”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.