Старе српске биографије-поетика жанра

Шифра производа: 27120
Старе српске биографије-поетика жанра
Едицијe:
Број страна / Повез / Писмо:
148 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 16 × 24 cm
ИСБН: 978-86-515-0221-0
Година издавања: 2008.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 850.00 RSDЦена са попустом: 510.00 RSD

Нема на залихама

Књига садржи девет глава које представљају анализу житија у српској књижевностиу од почетка 13. до средине 17. века…. С једне стране књига Старе српске биографије (поетика жанра) доноси хронолошки преглед житија према ауторима, а с друге стране теоријско разматрање овог, најособинијег и веома распрострањеног средњевековног жанра.

Јелка Ређеп

Jелка Ређеп (27. април 1936, Нови Сад) је српски историчар књижевности. Претежно се бави изучавањем старе српске књижевности и српске књижевности барока, као и компаративним студијама књижевности.

Студирала је на Групи за југословенску књижевност и југословенске језике на Филозофском факултету у Новом Саду. Магистрирала је тезом Мотив о рођењу Сибињанин Јанка у старој и народној књижевности, а докторирала радом Прича о боју косовском 1972. године. Године 1963. изабрана је за асистента на предметима Средњовековна књижевност и Народна књижевност на Филозофском факултету у Новом Саду. Бирана је у сва наставничка звања на Новосадском универзитету, а од 1988. до 1994. била је редовни професор и на Филозофском факултету у Нишу. Неколико пута је боравила у Паризу вршећи истраживања у Националној библиотеци. Била је гостујући професор на универзитетима у Берлину, Халеу и Регензбургу.

Будите први који ће написати рецензију “Старе српске биографије-поетика жанра”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.