Подлокањске и друге сенке

Шифра производа: 30424
Подлокањске и друге сенке
Преузмите одломак:
Број страна / Повез / Писмо:
123 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 14 × 21 cm
ИСБН: 978-86-515-1818-1
Година издавања: 2021.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 880.00 RSDЦена са попустом: 528.00 RSD

Миле Клепић написао је књигу која је добровољачки јаук што је био дубоко похрањен у њему, затворен, и дуго у Титовој Југославији осуђен на тамновање, на вечно прогонство из српског памћења, па и из сећања потомака. У књизи аутор дубоко осећа како се људска енергија његових ближњих троши у судару са животом, с ветровима историје, с ратовима, сеобама и идеологијама, а највише с људском злобом нахрањеном новом идеологијом, која је градила новог човека, а градећи га, понижавала и уништавала старог, а са њим и историјско сећање, српско осећање, православно виђење живота и хришћански морал, обичаје и вредности утемељене на искуству генерација.

Клепићеви текстови, дубоко лични, одсликавају грозничаву динамику историје: поимање света добровољаца српске војске из Босне, насељених на северу Баната, узбурканих година ратова, печалби и сеобе, али као своју стајну тачку имају онај период по завршетку Другог светског рата када се свет добровољачких породица окренуо изопштењу сваког онога који се није одрекао идеја, принципа и вредности за које се борио.

Сенке Подлокања искрсавају на белилу хартије, истрчавају у двадесет и први век и питају се о животу, вредностима, људском образу и људском стиду.

Миле Клепић

Миле Клепић рођен је 1948. у Молину, општина Нова Црња. Основну школу и гимназију завршио је у Кикинди, а Правни факултет на Универзитету у Београду. Пише кратке приче. Објављене су му збирке прича: Небраска и друге приче (2001) и Илузионисти (2016). Живи у Новом Кнежевцу и Подлокању.

Будите први који ће написати рецензију “Подлокањске и друге сенке”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.