Основни наватл (астечко)-српски речник

Шифра производа: 29866
Основни наватл (астечко)-српски речник
Број страна / Повез / Писмо:
171 / Тврд / Латиница
Димензије: 21 × 15 cm
ИСБН: 978-86-515-1365-0
Година издавања: 2018.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1,150.00 RSDЦена са попустом: 690.00 RSD

Наватл је један од преко 60 живих аутохтоних језика Мексика и говори га око милион и по људи, припадника етничке групе Нава. Њиме су се користили Толтеци  а касније и Астеци, као и други народи централног Мексика. Имена држава Мексико и Гватемала су наватл речи, баш као и имена градова Акапулко или Вахака, градова Tegusigalpa (Honduras), Usulutan (Salvador), Matagalpa (Nikaragva), али и десетина хиљада других насеља у Мексику и Централној Америци.

Сам назив значи течан, јасан језик, иако је метафоричности истовремено једна од његових основних карактеристика. Наватл је унео много својих речи у међународни вокабулар, а у српски су ушле речи попут чоколада (xocolatl), којот (coyotl), авокадо (ahuacatl), гвакамоле (ahuacamolli), какао (cacahuatl), итд.

Речник и граматика наватл или астечког језика резултат су петогодишњих студија које је аутор спровео у Мексику и доприносе напорима за очување наватла, пошто се налази у опасности од нестајања. Овај речник је редак пример успостављања непосредног контакта између наватла и српског, без посредничког колонијалног језика.

На наватлу су испевани неки од најлепших стихова светске поезије, који су у неколико томова сачувани као „Мешикански стихови“. In xochitl in cuicatl – цвет и песма, тј. поезија – чинила је део астечког свакодневице, посебно међу владајући слојем, pipiltin.

Игор Секе

Будите први који ће написати рецензију “Основни наватл (астечко)-српски речник”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.