Из синтаксе и семантике српског језика

Шифра производа: 30076
Из синтаксе и семантике српског језика
Број страна / Повез / Писмо:
245 / Тврд / Ћирилица
Димензије: -
ИСБН: 978-86-515-1560-1
Година издавања: 2019.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1,150.00 RSDЦена са попустом: 690.00 RSD

„Књига коју имамо пред собом садржи избор радова Срете Танасића који су настајали у дужем временском распону, а били су објављени у часописима, зборницима или у ауторовим ранијим књигама. Централна тема већине ових текстова је глагол.

Мађу радовима налазе се и они који синтаксички говоре о употеби глагола требати, о девербативним именицама, агенсу, временској употеби предлошко-падешких јконструкција, савременој граматици Сви дати примјери објашњени су са великом стручношћу и умјешношћу, као ипотпуним познавањем материје и садржаја. Тако се наша знања о тим језичким датостима стално помјерају напред.

Кратко говорећи, пред вама је поучно, едукативно штиво које ће бити занимљиво свим студнтима филолошких смјерова, свима оним акоји се истраживачки буду бавили обрађеним темама, као и свим љубитељима српског језика.“

Данко Шипка

Срето З. Танасић

Др Срето Танасић, дописни је члан АНУРС, те редовни професор Филозофског факултета у Нишу, научни саветник Института за српски језик САНУ и његов директор од 2006. до 2016. године.

Основно подручје занимања Срете Танасића јесу синтакса савременог српског језика, савремени српски стандардни језик и језичка култура, питање функционисања српског стандардног језика, те синтакса и лексика српских ијекавских говора. Руководилац је пројекта „Опис и стандардизација савременог српског језика“ који се реализује  у Институту за сроски језик САНУ.

Проф. Срето Танасић је председник Одбора за стандардизацију српског језика, и члан његове Комисије за синтаксу, највишег стручног тела за српски језик.

Будите први који ће написати рецензију “Из синтаксе и семантике српског језика”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.