Сомборски Јањатовићи – Историја породице кроз фотографије

Шифра производа: 30193
Сомборски Јањатовићи – Историја породице кроз фотографије
Број страна / Повез / Писмо:
719 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 31 cm
ИСБН: 978-86-515-1655-2
Година издавања: 2020.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 8,000.00 RSDЦена са попустом: 4,800.00 RSD

Историја породица раније је била тема којом су се бавили историчари и, понекад, неки други научници. Последњих неколико деценија објављено је много књига о историјама српских породица, родова, братстава и племена чији аутори по професији нису историчари. У оквиру породица обично су старији људи својој деци и унучадима понешто казивали о прецима и њиховом животу. Слушајући у породици те приче јавило се и код мене интересовање о пореклу наше фамилије, па сам се негде од 1983. године почео распитивати код старијих рођака одакле су се наши преци доселили у Сомбор. Међутим, нико ништа није знао да ми каже о томе одакле потичемо. Говорили су ми да смо од давнина на Буковцу, да су ту, где и сада имамо нешто земље, постојали салаши Јањатовића. Тада сам одлучио да почнем са истраживањем порекла сомборских Јањатовића и напишем историју своје породице и, ево, сада један део те историје дајем на увид јавности.

Аутор

Ђорђе Ј. Јањатовић

Додај рецензију

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


  1. :

    Јесте ово “Историја породице кроз фотографије” но садржајем ова књига је историја скоро цела три века омеђена “дефтерима” – османлијском заоствштином 17.века и данашњим успешним “приватлуком” породичног д.о.о осликава живот у земуницама и богаташким и државним здањима “слободног краљевског града”, настанак и распад породичних задруга, занатсво, земљорадњу, воћаратво, пчеларство и сточарство, све са неизбежним грађевинарством и војникиовањем и робијањем у великим ратовима и биткама те мирнодобско битисање. Све то преплетено са родбинским везама и кумовањем “од колевке па до гроба”, поткрепљено цитатима, архивским документима, топографским картама и сасвим неочекивано ДНК анализом “загребано до дна” тамног вилајета. Тих 720 страница масе скоро 4 килограма само су “врх леденог брега” од напабирченог током 30 година “шпартања” по пространствима државних и приватних архива те спашеног од одласка у легенду и заборав.

  2. :

    sadrzi podatke i opise sa precizno navedenim izvorima a opremljena je registrima i spiskovima sto je cini podobnom za brzo sagledavanje cinjenicnog stanja o promenama u porodici drustvenoj zajednici.