Србија у рату 1914-1916

Шифра производа: 28969
Србија у рату 1914-1916
Преузмите одломак:
Број страна / Повез / Писмо:
240 / Тврд / Ћирилица
Димензије: -
ИСБН: 978-86-515-0907-3
Година издавања: 2014.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1,200.00 RSDЦена са попустом: 960.00 RSD

Књигу коју госпоћица Штурценегер данас пружа читаоцима француског језика, није потребно посебно најављивати. Она садржи стварно виђено и доживљено па се може рећи да свака њена глава представља један документ. Историјска истина ништа не губи услед тога што аутор често оставља пуну слободу своме срцу, напротив; она тиме само добија.

Госпођица Штурценегер учинила је велику услугу добронамерним духовима немачког језика, износећи прво њима своја запажања за која се не може рећи да су пристрасна: ови редови отвориће очи свим људима који су сачували макар и најмању слободу расуђивања. Овај рад је утолико кориснији што је извесна штампа била поставила себи задатак, већ давно, да оцрни све што је српско, тако да су наши најбољи пријатељи већ пали у очај због наше будућности. Међутим, хероизам наших војника и стоицизам наших грађана, у трагичним искушењима ових последњих времена, били су очигледно такви, да су по једнодушној оцени демантовали све клевете.

Са задовољством констатујем да је једна швајцарска жена, и то једна немачка Швајцаркиња, могла да осведочи да су њене српске сестре биле на висини свог задатка. Ово треба истаћи јер наше мајке и наше сестре нису имале прилике да се систематски образују, и да, стога, њихова својства проистичу из самог националног бића.

Желим да захвалим аутору за сва племенита осећања према мојим земљацима и мојој земљи о којима сведочи њена изванредна књига и која нас никако не изненађује што потичу из срца швајцарске грађанке. Али ја се бојим да све моје речи ни издалека не могу истаћи сву ту благодарност, коју је ова дивна милосрдна сестра морала понети са постеља наших рањеника, који су се борили за свету ствар наше националне слободе са пуним поверењем у будућност наше отаџбине, којој су грађанске врлине Швајцарске увек биле узор за којим ваља ићи.

Париз, 12. јула 1916.

Мил. Р. Веснић
министар Србије у Паризу

Катарина Штурценегер

Катарина Клара Штурценегер (Catharina Clara Sturzenegger, 5. децембар 1854, Спајхер – 11. октобар 1929, Цирих) била је швајцарска публицисткиња и болничарка, члан швајцарског Црвеног крста. Године 1912. као и у периоду од 1914 – 1915. боравила је у Србији као ратни извештач и добровољна болничарка. Своје успомене из тог периода објавила је у шест књига о Србији.

Катарина Клара Штурценегер је, уз Арчибалда Рајса, најпознатија Швајцаркиња која је у тешким данима 1914. и 1915. године притекла у помоћ Србији. Током ангажовања у циришком Црвеном крсту Катарина упознаје своју имењакињу, Српкињу Катарину Јовановић, историчарку, хуманитарну радницу, између осталог и ћерку једног од најзначајнијих српских фотографа, Анастаса Јовановића. Из овог познанства проистекло је интересовање Штурценегерове за Србију и збивања на Балкану почетком 20. века, па се у време Балканских ратова (1912−1913) прикључује Швајцарској мисији Црвеног крста, као болничарка и ратни дописник из Србије.

Катарина је у Србији боравила два пута. Први пут у време Балканских ратова, а затим и током Првог светског рата, већ у доби од 60 година, од августа 1914. до пролећа 1915. године.

По повратку у Швајцарску Клара Штурценегер организује бројне хуманитарне акције и прикупљање хуманитарне помоћи за Србију и српски народ под окупацијом и школовање седамнаест српских ђака и студената, који су се као избеглице школовали у Швајцарској.

Катарина Штурценегер умрла је 11. октобра 1929. године. У знак захвалности за све што је учинила за српски народ Краљевина Југославија је сносила трошкове њене сахране.

Будите први који ће написати рецензију “Србија у рату 1914-1916”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.