Вечера на Руднику

Шифра производа: 30445
Вечера на Руднику
Едицијe:
Број страна / Повез / Писмо:
292 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 14 × 21 cm
ИСБН: 978-86-515-1839-6
Година издавања: 2021.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 990.00 RSDЦена са попустом: 594.00 RSD

„С ким причаш?”

„Са шумом”

„Годинама сам изрицао речи нашег могућег разговора, безуспешно преводио све то у мисли, у тишину главе, не би ли ме бар тако чула. Долазио сам и чекао маглу, да резањем рукама кроз њену густину оцртавам облике мисли и речи, јер у магли зна да остане траг покрета, нарочито око борова и храстова. И онда лагано, бор по бор, храст по храст, породицом бреза, преко чудне планинске траве, говорљиве, која увек расте у дубокој шумској сени без удара убилачког сунца, шума почиње да чује и препознаје. И ево ме, причам и сада, ту поред тебе и чудим се што шума прихвата разговор пред сведоком, јер воли разговор са усмљеним”

Исконским нагоном хтонских богова, поетиком шумског простора, на трагу магијског реализма, па чак и задирући у овај стилски израз, Ратко Адамовић, доноси приповест, породичну генезу Стругара, сличну оној о породици Буендија какву срећемо у Маркесовом делу Сто година самоће. Почевши од Николе и само Николе, који чува птице испод обрва, и његове зверске природе, распреда се прича даље и води нас кроз мистични свет иза изгубљених врата као својеврсног портала до шуме. Иако звучи као дело из жанра фантастике, оно ипак не подлеже његовим узусима, јер овде није реч о непостојећим световима, овде је реч о потенцијалном освешћивању и изједначавању људске природе која се сажима, прожима и поклапа са оном дивљом и чистом, па и суровом, какву само Природа може изнедрити.

Ратко Адамовић

Ратко Адамовић (1942) до сада је објавио следеће књиге:

Жута подморница (приче, 1971, награда листа „Младост” за најбољу прву необјављену књигу у Југославији) Конопац (роман, 1977, Сзнур, на пољском 1982), Сви умиру (приче, 1979), Гола гарда (роман, 1982), Погон за лудило (роман, 1986), Свети храст (роман, 1990), Караван сарај (новеле, 1993), Пагански протокол (роман, 1995) Бесмртни Калеб (роман, 1997, награда „Исидора Секулић” за књигу године), Кантарион (роман, 1998, награда „Бранко Ћопић” за књигу године), Тумачи глине (роман, 2002), У вртовима духа (есеји, 2002), Академија ноћи (роман, 2007), Иза бога (роман, 2010), Бекство краљевског врача (роман, 2013), У вртовима духа друго допуњено издање (есеји, 2014), Јеванђеље по рибару (роман, 2017).

Многи његови романи доживели су више издања. Приче и романи Ратка Адамовића драматизовани су и играни на филму, радију и позоришту, а многи избори прозе преведени су на немачки, енглески, италијански, пољски, чешки, словачки, румунски, грчки, руски и литвански језик.

Био је дугогодишњи уредник трибине „Француска 7″ Удружења књижевника Србије, која је годинама била једно од култних места и на којој се вредновао и афирмисао књижевни живот, незаобилазно место ротестних скупова око „вербалног деликта” и забрањених књига.

У два наврат одржао је неколико серија предавања на универзитетима у Америци и Канади. Већи део живота провео је као професионални књижевник.

Будите први који ће написати рецензију “Вечера на Руднику”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.