Тајни чувари хришћанства – темплари, змајоносци и масони у Србији

Шифра производа: 30036
Тајни чувари хришћанства – темплари, змајоносци и масони у Србији
Број страна / Повез / Писмо:
249 / Броширан / Ћирилица
Димензије: 20 cm
ИСБН: 978-86-515-1519-7
Година издавања: 2019.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 990,00 дин.Цена са попустом: 792,00 дин.

У Србији, на више локација, археолози и историчари пронашли су трагове витешке културе и витезова Темплара. Неколицина владара Србије били су и Темплари и Сиони. Стефан Немања је оснивач Реда Светог Стефана, који је био заветни ред свих каснијих Немањића и сви владари ове лозе били су у њему. Стефан Немања је оснивач и Братства Светог Ђорђа, 1171. године, чија је организација и начин живота његових чланова имао сличност са Редом Темплара. Чланови Братства Светог Ђорђа су код Немањића, такође, били „витезови монаси” јер су се бавили чувањем реликвија, вероватно и чувањем имовине Цркве и државе, и није немогуће да су организовано одлазили и у Свету земљу и вероватно учествовали и у борбама и походима крсташа. Припадници Братства су по окончању војне каријере прелазили у монахе, нису се враћали у световни живот, и по том принципу потпуно подсећају на Темпларе, такође витезове-монахе.

Претпоставке су да су витезови реда Змаја, били цар Душан Силни, деспот Стефан Лазаревић, деспот Ђурађ и деспот Вук Бранковић, косовски јунаци Милош Обилић, Топлица Милан и Косанчић Иван, патријарх Арсеније Црнојевић, устаници Јанко Катић, Стојан Чупић, Васа Чарапић, Јован Јовановић Змај, али и кнез Александар Павлов Карађорђевић и принц Владимир Карађорђевић…

Слободни зидари су били велики духовници – два митрополита, Методије и Стратимировић, један кнез и један краљ, али и два велика просветитеља Доситеј Обрадовић и Вук Стефановић Караџић

Марко Лопушина

Писац Марко Лопушина је 2004. године у Србији од стране Удружења новинара Србије проглашен за најбољег новинара. Године 2014. за најбољег публицисту када је добио награду „Драгиша Кашиковић”. Именован је 2018. године за почасног доктора наука Слобомир Универзитета у Бијељини.

Рођен је 1951. године у Рашкој, Србија. Завршио је основну школу и гимназију у Брусу и Факултет политичких наука у Београду. Радио је у листу „Секундарне сировине” 1976. као новинар и уредник, у листу „Здраво” 1978. као новинар, у магазину „Интервју” од 1981. као новинар, уредник, а 1997. био и главни уредник. А потом је био уредник у магазину „Профил” (до 1999) и листа „Недељни телеграф” (до 2008). Данас је пензионер и репортер „Илустроване политике”, „Вечерњих новости”, „Сербиане” из Детроита, „Огледала” из Чикага, „Српског гласа” из Мелбурна, Српског радија у Лос Анђелосу, Српске заједнице у Марибору.

Сарадник је САНУ и Матице српске на Српској енциклопедији, поглавље о исељеницима и дијаспори. Сарадник је Академије Републике Српске о Србима у расејању у Енциклопедији Републике Српске. Сарадник је Српског института у Вашингтону и Матице исељеника Србије. Аутор је Енциклопедије српске дијаспоре и још десетак књига о расејању, тајним службама и тајним друштвима.

Носилац је Ордена Вук Стефановић Караџић државе Србије и других признања.

Живи у Земуну.

Будите први који ће написати рецензију “Тајни чувари хришћанства – темплари, змајоносци и масони у Србији”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.