Странци који нас воле

Шифра производа: 30226
Странци који нас воле
Број страна / Повез / Писмо:
304 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 22 cm
ИСБН: 978-86-515-1716-0
Година издавања: 2020.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1.800,00 дин.Цена са попустом: 1.440,00 дин.

Истражујући феномен привржености странаца српском народу, открио сам да у ближој српској историји постоји најмање пет типова оних који су нас волели и који нас воле.

То су, прво, странци рођаци, српске снаје и зетови, као и њихова деца.

Потом су нас волели и воле нас и наша браћа и сестре по вери, Словенци и православци.

Ту су затим и наши искрени пријатељи који су, дирнути судбином српског народа, одлучили да га бране како најбоље умеју.

Уз њих су и светски путописци и хроничари, који су нас објективним приказима у својим делима представљали свету.

И напокон, воле нас страни гости Београда и Србије, који се, одушевљени нашом публиком и престоницом, поново враћају нашем народу, као искрени љубитељи српске културе.

Многу странци – политичари, научници, уметници, јавне личности и обични људи, „наоружани” разумевањем и наклоношћу, бранили су нас на свој начин од Турака, Аустријанаца, Немаца, од НАТО-а и албанских терориста, од заговорника новог светског поретка и других агресора.

„Српски народ је имао поносито срце, које се могло расцепати, али не и савити, као што се не може савити ни срце храста у гори”, записао је велики књижевник Алфонс де Ламартин у свом делу Историја Турске.

Аутор

Марко Лопушина

Писац Марко Лопушина је 2004. године у Србији од стране Удружења новинара Србије проглашен за најбољег новинара. Године 2014. за најбољег публицисту када је добио награду „Драгиша Кашиковић”. Именован је 2018. године за почасног доктора наука Слобомир Универзитета у Бијељини.

Рођен је 1951. године у Рашкој, Србија. Завршио је основну школу и гимназију у Брусу и Факултет политичких наука у Београду. Радио је у листу „Секундарне сировине” 1976. као новинар и уредник, у листу „Здраво” 1978. као новинар, у магазину „Интервју” од 1981. као новинар, уредник, а 1997. био и главни уредник. А потом је био уредник у магазину „Профил” (до 1999) и листа „Недељни телеграф” (до 2008). Данас је пензионер и репортер „Илустроване политике”, „Вечерњих новости”, „Сербиане” из Детроита, „Огледала” из Чикага, „Српског гласа” из Мелбурна, Српског радија у Лос Анђелосу, Српске заједнице у Марибору.

Сарадник је САНУ и Матице српске на Српској енциклопедији, поглавље о исељеницима и дијаспори. Сарадник је Академије Републике Српске о Србима у расејању у Енциклопедији Републике Српске. Сарадник је Српског института у Вашингтону и Матице исељеника Србије. Аутор је Енциклопедије српске дијаспоре и још десетак књига о расејању, тајним службама и тајним друштвима.

Носилац је Ордена Вук Стефановић Караџић државе Србије и других признања.

Живи у Земуну.

Будите први који ће написати рецензију “Странци који нас воле”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.