Михаило Полит Десанчић

Шифра производа: 29482
Михаило Полит Десанчић
Број страна / Повез / Писмо:
242 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 16 × 24 cm
ИСБН: 978-86-515-1127-4
Година издавања: 2016.
Издавачи / Суиздавачи: Издавачка кућа Прометеј, РТВ, Нови Сад

Цена: 1,800.00 RSDЦена са попустом: 1,080.00 RSD

Проф. др Дејан Микавица (1964) запослен је као редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Новом саду. Дужност шефа одсека за историју обављао је од 2004. до 2015. године. Главни и одговорни уредник научног часописа Истраживања (2009–2015). Област ужен научног и професионалног интересовања је политичка и друштвена историја српског народа од шеснаестог до двадесетог века. Аутор је бројних историографских студија које се односе на политичку историју Срба, приредио је и објавио историјске изворе који се тичу мешународних уговора, државно-правних аката, сабраних и изабраних списа најистакнутијих представника српске политичке елите у Аустроугарској.

Михаило Полит Десанчић и његова породица н ашли су се у вихору ратног страдања и личне, материјалне и физичке неизвесности која је једним делом остала сачувана као неизбрисива успомена у његовим мемоарским списима, чланцима, беседама и јавним наступима, у времену када је, после Аустро-угарске нагодбе, чак и само спомињање Војводине у Хабзбуршкој монархији представљало опасност по онога који би се усудио да административно-управну или политичко-територијалну аутономију назове овим именом.

Почетак српско-мађарског рата 1848. године, наговештен спаљивањем матрикула, затекао је Полита као петнаестогодишњег средњошколца који је приморан да прекине школовање. Пола века касније, када је веч било извесно да је Либерална странка стекла у њему најдоследнијег баштиника Милетићеве идеологије, писао је како је 1848. године наступио „неки одсек у повесници овостраног српства“ и својеврстан прелом који се препознавао и осечао у свим елемнтима друштвеног и економског живота. (из увода)

Дејан Микавица

Проф. Др Дејан Микавица (1964) запослен је као редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду. Дужност шефа Одсека за историју обављао је од 2004. до 2015. године. Област ужег научног и професионалног интересовања је политичка и друштвена историја српског народа од 16. до 20. века. Аутор је бројних историографских студија које се односе на политичку историју Срба, приредио је и објавио историјске изворе који се тичу међународних уговора, државно-правних аката, сабраних и изабраних списа најистакнутијих представника српске политичке елите у Аустроугарској.

Будите први који ће написати рецензију “Михаило Полит Десанчић”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.