Срби у Хабзбуршкој монархији – знаменита документа 1538–1918.

Шифра производа: 30089
Срби у Хабзбуршкој монархији – знаменита документа 1538–1918.
Број страна / Повез / Писмо:
480 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 16 × 24 cm
ИСБН: 978-86-515-1558-6
Година издавања: 2019.
Издавачи / Суиздавачи: Издавачка кућа Прометеј, РТВ, Нови Сад

Цена: 2,800.00 RSDЦена са попустом: 1,680.00 RSD

Зборник Знаменита документа за историју српског народа 1538–1918. замишљен је као помоћни уџбеник и средство за извођење вежби из предмета Национална историја новог века на групи за историју Филозофског факултета у Новом Саду.
Приређивачи су се залагали да пронађу и објасне у кратким цртама документа која су имала значај и непосредне последице на опстанак и напредак српског народа у целини, који је у овом периоду био настањен у великим царствима, пре свих у Хабзбуршкој монархији и Отоманској империји. Управо због те чињенице преузети су и објашњени мировни уговори између та два царства, а посебно оне тачке које су се односиле на положај српског народа.
Међународни уговори и друга правна акта допуњени су програмима који суштински представљају засебну целину, али су овде изложени хронолошки како би задржали уједначен методошки приступ који произилази из наслова ове збирке. У оквиру писаних националних и политичких програма, посебно место заузима Начертаније Илије Гарашанина као план о стварању снажне, независне Србије на оним просторима где је српски народ историјски представљао етничку већину. Са друге стране, у хронолошком оквиру почетка XX века доносимо документа која овај српски програм претварају у југословенски (Нишка и Крфска
декларација), док је последњи документ у збирци Акт о проглашењу Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, чиме је српска независна држава свој континуитет и права пренела на заједничку југословенску државу и тиме окончала вишевековну борбу и сан о обнови и стварању модерне српске државе, у наредних 88 година. – из Увода

Дејан Микавица

Проф. Др Дејан Микавица (1964) запослен је као редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду. Дужност шефа Одсека за историју обављао је од 2004. до 2015. године. Област ужег научног и професионалног интересовања је политичка и друштвена историја српског народа од 16. до 20. века. Аутор је бројних историографских студија које се односе на политичку историју Срба, приредио је и објавио историјске изворе који се тичу међународних уговора, државно-правних аката, сабраних и изабраних списа најистакнутијих представника српске политичке елите у Аустроугарској.

Будите први који ће написати рецензију “Срби у Хабзбуршкој монархији – знаменита документа 1538–1918.”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.