Апотеоза српским гуслама − књига друга −

Шифра производа: 30316
Апотеоза српским гуслама − књига друга −
Преузмите одломак:
Број страна / Повез / Писмо:
370 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 14 × 27 cm
ИСБН: 978-86-515-1825-9
Година издавања: 2021.
Издавачи / Суиздавачи: Издавачка кућа Прометеј, Подгорица

Цена: 2,900.00 RSDЦена са попустом: 2,320.00 RSD

Однос музичких инструмената и књижевности у Срба, Дејан Томић је најтемељније демонстрирао у књигама посвећеним гуслама. Осим већ поменутих зборника о гуслама у нашој поезији, аутор је и монографије „Апотеоза српским гуслама“ (Књижевна задруга Српског народног вијећа, Подгорица, 2016), која је као издавачки подухват награђена на Сајму књига, у Београду, 2016. године. Међутим, овим двјема књигама Томић није обухватио све најважније радове, домаћих и страних аутора, који су посвећени култном инструменту Срба – гуслама. Стога је пред нама нова књига о гуслама, „Апотеоза српским гуслама 2“, која представља наставак монографије „Апотеоза српским гуслама“. Објављивањем ове књиге аутор је објединио цијелу једну, расуту или непознату, ризницу српске културе, у најширем значењу тог појма.

Без потпуног сагледавања значаја гусала за српски народ, не може да се разумије ни сама суштина наше културе. Управо то је основна идеја Дејана Томића, коју он доследно реализује у својим књигама о гуслама.

Будимир Дубак

Дејан Томић

Дејан Томић је рођен 1948. године у Стапару, код Сомбора. Музички педагог био је десет година, а потом одлази за музичког уредника у Радио-телевизију Нови Сад (Војводине) где је био запослен до краја радног стажа, 2010. године. У Радио Новом Саду обликовао је низ музичких и говорно-музичких емисија било то ауторских или у сарадњи са другим уредницима. Поред тога, музички је илустровао велики број телевизијских документарних, образовних и репортажних емисија. Истражује расуто српско народно поетско и прозно благо, савремену поезију, стару српску периодику, као и подручје музике. Из тог истраживања до сада је проистекло 28 књига.

Компоновао је градске, народне и дечје песме од којих су многе изведене на фестивалима или штампане у дечјој или просветној периодици.

Носилац је Златне значке Културно-просветне заједнице Србије и Годишње награде Радио-телевизије Војводине.

Заступљен је у Енциклопедији Новога Сада.

Члан је Сокој-а, Удружења новинара Србије и Удружења књижевника Србије.

Будите први који ће написати рецензију “Апотеоза српским гуслама − књига друга −”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.