НОВИНАРСТВО И ПОЛИТИКА

Шифра производа: 27517
НОВИНАРСТВО И ПОЛИТИКА
Број страна / Повез / Писмо:
470 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 14 × 20 cm
ИСБН: 978-86-515-0480-1
Година издавања: 2010.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 900.00 RSDЦена са попустом: 720.00 RSD

У издању ,,Прометеја” из Новог Сада, управо је изашла из  штампе нова књига нашег познатог новинара Ђорђа Милошевића НОВИНАРСТВО И ПОЛИТИКА.

Као професионалан политички и спољнополитички новинар, аутор је лични је сведок догађаја који су обележили протеклих пола века. Што се наше земље тиче, то је успон, стагнација, па затим пад социјализма и разбијање Југославије уз крајње драматичне догађаје. На међународном плану, то је период хладног рата, па  распада СССР-а и Варшавског уговора. На лицу места гледао је рушење Берлинског зида, био сведок уједињења Немачке, почетка ,,плишане револуције” у Чехословачкој, ,,револуције ружа” у Грузији, ,,наранџасте револуције” у Украјини. Такође је лични сведок трагичних догађаја у постсовјетској Русији и бившим совјетским републикама, па њеног опоравка и јачања; затим  ратова на Северном Кавказу – у Нагорно-Карабаху, Чеченији, Абхазији, ингушко-осетинског рата. О свему томе аутор износи у књизи низ интересантних детаља непознатих широј јавности.

Аутор много простора посвећује ситуацији у новинарству пре, за време и после распада Југославије. Као новинар државне агенције Танјуг (скупштински извештач, дипломатски уредник, шеф спољнополитичке редакције и дописник из више земаља) аутор књиге годинама је изблиза пратио збивања у државном и политичком врху и понашање највиших руководилаца. Он износи своје утиске о познатим политичким личностима – нашим и страним, о  повезаности, спрези или сучељавању политике и новинарства. Писац прави паралелу између новинарства у социјализму и данас, веома је критичан према садашњој ситуацији у друштву и медијима и отворено пише о драстичном паду морала, замени система вредности, двоструким стандардима, селективној правди, рату у бившој Југославији виђеном из Русије, стереотипима и предрасудама, бомбардовању СР Југославије, војном запоседању Косова и самопроглашавању независности. Аутор се исцрпно осврће на  улогу и став домаћих  и светских медија,

на захуктавање огромне иностране пропагандне машине у сатанизацији српског народа, о чему је сазнања стекао на самом извору, у контактима и разговорима са колегама, страним новинарима, али и са високим државним руководиоцима.

Писац, како сам каже, пише по сопственој савести, лишен партијске припадности а самим тим и идеолошких предрасуда и обзира.

Ова књига је први  пројекат такве врсте који се последњих деценија појављује у нашој јавности и верујемо да ће, с обзиром на актуелност тематике, привући пажњу и политичких кругова  и шире јавности. Књига је посебно интересантна за оне који се професионално баве политиком и новинарством, као и за оне који тим пословима намеравају да се баве.

Рецензију је написала позната руска историчарка др Јелена Гускова која оцењује да књига, осим што се са  интересовањем чита, представља историјски извор и испуњена је сведочанствима о далеким годинама, историјским догађајима и људима.

У најскорије време, књига ће бити представљена у Београду и другим градовима Србије као и у Москви.

 

 

Августа 2010.                                               Издавач

Ђорђе Милошевић

Будите први који ће написати рецензију “НОВИНАРСТВО И ПОЛИТИКА”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.