fbpx
Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

9. мај | Годишњица оснивања тајне организације Уједињење или смрт

9. мај

Годишњица оснивања тајне организације Уједињење или смрт

Тајна организација „Уједињење или смрт“

Организација „Уједињење или смрт”, позната и као „Црна рука”, основана је 9. маја пре 109 година у Београду. Историчари је описују као најмоћнију завереничку организацију која је утицала на судбину нашег народа.

Вође ове организације били су Драгутин Димитријевић Апис, Илија Радивојевић и Богдан Раденковић, а циљ оганизације ослобођење и уједињење Срба. Почетак организације сеже у 1901. годину када се група нижих официра на челу са Аписом састала и сковала заверу против тадашње династије Обреновић.

Мајски преврат

Када је учињен Мајски преврат, државни удар у ком су убијени краљ Александар Обреновић и његова жена, краљица Драга, Србија је имала три центра моћи: владу на челу са Николом Пашићем, краља Петра Карађорђевића и двор који је ограничен Уставом, те трећи центар моћи, војску.  У тадашњој Европи биле су популарне сличне организације, попут ове коју је основала већина завереника Мајског преврата и званично је назвала „Уједињење или смрт”. Оснивање је пропратила и тадашња штампа.

Сарајевски атентат

После аустроугарске анексије Босне и Херцеговине 1908, године долази и до поновног активирања организације „Уједињење или смрт”. Апис као руководилац обавештајне службе значајно је утицао на рад Младе Босне и на сличне организације у тадашњој Аустроугарској. Данас знамо и да је новчано помагао рад Младе Босне, као и да их је наоружавао. Међутим, до данас остаје спорно питање да ли су чланови удружења „Уједињење или смрт“ издали наређење да се изврши атентат на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда или не. До данас не постоје чврсти научни докази који говоре тој чињеници у прилог.

Сукоб са Александром Карађорђевићем

Сукоб између вође „Црне руке“ и млађег и амбициознијег краља, Александра Карађорђевића, ескалира током 1916. године. Солунски фронт, уз одлазак Радомира Путника, заштитника Аписа, дали су влади и краљу могућност за коначан обрачун. Апис је ухапшен и осуђен на смрт стрељањем, што је и учињено 24. јуна 1917. године. Ухапшено је и неколико десетина његових сарадника због издаје земље и покушаја убиства краља и председника владе. Код ухапшеног генералштабног пуковника Драгутина Димитријевића Аписа, члана Врховне централне управе „Црне руке”, нађен је оригиналан устав организације од 9. маја 1911. године, што је био и један од доказа против њега.

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.