Црна рука – друго издање

Шифра производа: 29529
Црна рука – друго издање
Број страна / Повез / Писмо:
811 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 17 × 24 cm
ИСБН: 978-86-515-1162-5
Година издавања: 2016.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 2,380.00 RSDЦена са попустом: 1,904.00 RSD

Књига о најконтроверзнијој појави новије српске историје, дубоким и запетљаним траговима Црне руке. Мајски преврат, убиство краља Александра Обреновића, атентант у Сарајеву, атентат на регента Александра, Солунски процес.

Тежиште у књизи стављено је на казивање о тајном официрском удружењу „Уједињење или смрт”, названом Црна рука. Посебна пажња, при том, посвећена је настојањима првака овог удружења да постану одлучујући фактор у земљи да, поред другог, збаце с престола краља Петра Карађорђевића и његову династију.

Основу књиге чини архивска грађа из страних и домаћих архива. Из домаћих архива коришћена је и она грађа, која је, из разних разлога, па и политичких, сврстана у суспектну, као и грађа преко које су историографија и публицистика, такође из разних разлога, углавном прешле као да она и не постоји. То, поред осталог, важи за необјављене дневнике и забелешке личности које су биле у прилици да сазнају за многе тајне, које за свог живота нису смеле или нису могле да обелодане.

Васа Казимировић

Васа Казимировић

Васа Казимировић је завршио гимназију и студије историјских наука у Београду. Радио је у Радио Београду као уредник програма на немачком језику, а затим као директор Издавачког центра Београд прес и покретач и главни уредник листова и едиција: Трибина, Нова књига и Данас.

Шездесетих година живео је у Аустрији, Немачкој и Швајцарској, где се бавио истраживањем и прикупљањем грађе из новије српске и југословенске историје. Био је неуморан радник, велики истраживач. Његово дуготрајно и темељно проучавање Бечког архива бацило је ново светло на неке кључне личности и догађаје новије српске историје: Николу Пашића, Обреновиће, краља Петра I и Александра Карађорђевића, као и на српску официрску елиту.

У последњих десет година свога живота објавио је четири велика дела: „НДХ у светлу немачких докумената и дневника генерала Глејза фон Хорстенауа“, „Никола Пашић и његово доба 1845 – 1926“, за које му је додељена НИН- ова награда за публицистику, „Србија и Југославија од 1914. до 1945. године“ у четири тома, издавачки подухват 1995. године и монографију „Црна рука“.

Будите први који ће написати рецензију “Црна рука – друго издање”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.