Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

2. април | Суђење црнорукцима

2. април

Суђење црнорукцима

2. април 1917. године

Мишљења да је „афера Уједињење или смрт” била „веома опасна за унутрашњи мир у Србији, али и за интерес државе”, Рајс је у извештају који је доставио Паризу, рекао („на основу свега што је чуо и сазнао”) да је „ван сумње да су Димитријевић и друге вође (Црне руке) сарађивали са непријатељем”.
Суђење црнорукцима у Солуну почело је 20. марта/2. априла 1917. године, а завршено 23. маја/5. јуна исте године.
Још док је процес трајао, влада је (на седници од 24. априла) донела решење: 1) да се откривена организација (Црна рука) сматра за укинуту, распуштену и строго кажњиву; 2) да се продужи суђење оним њеним члановима који су учинили припреме преврата и атентата, а суде за то и сви другима о којима би се накнадно стекли докази или уверење; 3) да се чланови организације суде за све друге злочине и преступе које би били учинили онако као и сви други чиниоци тих дела; 4) да се из општих политичких побуда, кривино не ислеђује и не суди сам преступни акт приступања и припадања организацији, али, 5) да се предузме дисциплинска и административна акција ради потпуне и коначне ликвидације поменуте организације и утирања свију трагова у њој.
Основно при покретању процеса у Солуну (оцењеног и као „пример монтираног судског процеса чији је циљ да се насилно уклони опасан политички супарник”) било је за владу то, да се Црна рука разбије, уништи као организација једном за свагда и тиме, какоје рекао Никола Пашић, „очисти политичка атмосфера и јавни поредак осигура од изненађења”.
Црнорукци који су преживели процес у Солуну (Владимир Туцовић, Милан Гр. Миловановић-Пилац и други) за покретање поступка против Црне руке у Солуну окривљивали су не само регента Александра и Николу Пашића, него, и посебно, Петра Живковића и групу официра око њега – такозвани Комитет десеторице.

 

Литература: Пуковник Апис – Солунски процес хиљаду деветсто седаманесте, Милан Ж. Живановић

Црна рука, Васа Казимировић

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.