fbpx

Едукација

Ко су били црнорукци?

Не постоји бољи ратник од њега. Савршен је стрелац, мајстор прерушавања, одличан стратег, неподмитљив, маестрално припремљен за преживљавање у најсуровијим условима, спреман на жртвовање, храбар и неустрашив; никада не оставља саборце, а дату реч гарантује животом.

Наоружан је пушком, бомбом, ножем (камом) и отровом, који је себи наменио у случају да буде ухваћен. Народ га воли, препознаје по униформи, док га се издајници плаше. Иако није полицајац, из кафане избацује насилнике, са улица лопове, често их кажњава батинама. Презире политичаре, као и они њега. На челу његове чете налази се војвода, први међу најбољима. Војвода је високо образовани официр српске војске – говори неколико језика, познаје филозофију, религију, књижевност и политичке прилике. Одрекао се војне каријере зарад герилског ратовања.

Укратко, овим описом су представљени елитни борци Првог светског рата. Називали су их четницима, као припаднике већих или мањих герилских чета; потом су познати и као комите, јер су припадали националном комитету за ослобођење, а у неким крајевима Старе Србије називали су их усташима, јер су устали да се боре за слободу. Били су претходница војске, или неретко, најбитнији стуб одбране. Савршени ратници примали су на себе нападе читавих дивизија, које су са успехом одбијали или задржавали, уз незапамћене жртве.

Нажалост, према нашим херојима историја није била благонаклона. На бесмртна дела бачена је  сенка, јер историју пишу преживели: они који су мирис барута осетили тек када је битка завршена. Подвизи елитних ратника гурнути су у страну, најпре због новонастале државе Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, где је српство било непожељно због југословенства, али и због њихових ставова и припадности организацији „Уједињење или смрт“ познатије као „Црна рука“, која је била у сукобу са владарима и политичарима.

Деценијама ће њихове војводе називати припадницима терористичке групе, иако никакав терор нису начинили. Њихов непријатељ није био цивил, без обзира којој нацији да је припадао, него војник и политичар. Такође, са сигурношћу се може рећи да су четници Великог рата намерно бачени у ћошак историје и током комунистичког периода, јер су противници комуниста присвојили назив четници, управо због популарности својих претходника, са којима нису имали много додирних тачака. Због таквих историјских догађаја, данас се мало зна о четницима Великог рата, иако представљају најбоље јединице српске војске у модерној историји.

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.