fbpx

17. август | На данашњи дан рођен је Драгутин Димитријевић Апис

17. август

На данашњи дан рођен је Драгутин Димитријевић Апис

На данашњи дан, 17. августа 1876. године, у Београду, рођен је српски генералштабни пуковник Драгутин Димитријевић Апис.

Био је члан Врховне централне управе тајне војне организације „Уједињење или смрт”, познатије под именом Црна рука.

Пуковник Апис био је један од главних организатора завере официра која је извршила Мајски преврат 1903. године, којим је свргнут и убијен краљ Александар Обреновић са супругом краљицом Драгом, чиме је одлучујуће допринео да се на српски престо врати династија Карађорђевић.

Рођен је у Београду, а након његовог крштења, породица се преселила у Крагујевац где се отац Тодор запослио у фабрици оружја. Након пораза Србије у рату 1876. године Димитријевићи су се вратили у Београд. Убрзо се, због сиромаштва породице, најстарија ћерка Јелена преселила у Краљево, где је постала учитељица. Када је Драгутину било 5 година, отац Тодор изненада умире, те сестра Јелена преузима бригу о целој породици.

Драгутин је у Краљеву започео основну школу, а звршио ју је у Нишу. Нишки гарнизон је тада био један од највећих у Србији, а сам град је био пун војске и војне музике, којом је деветогодишњи Драгутин био одушевљен. Уписао је класичну гимназију у Нишу, а онда је у последњем разреду гимназије одлучио да упише Војну академију.

Нижу школу Војне академије је завршио 1896. године као шести у класи. Био је на служби у 7. пешадијском пуку у Београду где је произведен у чин потпоручника. Септембра 1898. године, уписао је вишу школу Војне академије коју је завршио као пети у рангу. У чин пешадијског поручника унапређен је августа 1899, a 1902. постао је капетан II класе, а 1905. положио је испит за Генералштаб и постао капетан I класе. Нaкон тoга отпутовао је на војне студије у Берлин. Усавршавање у иностранству је, према тадашњем програму образовања, било обавезно за генералштабне официре. Потом је 1908. године постао мајор, 1913. потпуковник и октобра 1915. године пуковник.

Говорио је и служио се немачким, француским и руским језиком и поседовао је богату библиотеку војних књига, која је уништена током окупације Београда, 1915. године.

Солунски процес

На Солунском процесу 1916. године, под оптужбом да је био налогодавац неуспелог атентата на престолонаследника регента Александра Карађорђевића, осуђен је на смрт стрељањем заједно са Радетом Малобабићем и Љубомиром Вуловићем. Стрељани су у само свитање 26. јуна 1917. године.

Сазнајте више: Зашто је стрељан Апис?

На обновљеном судском процесу 1953. годинe, у Београду, све пресуде Вишег војног суда у Солуну су поништене, а сви осуђеници рехабилитовани, међу којима и сам Драгутин Димитријевић Апис. Обнову процеса су покретали чланови породице, преживели другови и поштоваоци више пута у међуратном периоду, али је до ње дошло тек након Другог светског рата.

Прочитајте и ово: Последње Аписове речи пре стрељања

 

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.