Уточишта ни код кога – дневник из 1917

Шифра производа: 29901
Уточишта ни код кога – дневник из 1917
Број страна / Повез / Писмо:
176 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 21 cm
ИСБН: 978-86-515-1397-1
Година издавања: 2018.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1,200.00 RSDЦена са попустом: 960.00 RSD

Тошко Влаховић бележио је дневне догађаје, али је уврстио и један извештај који је послао Кости Миловановићу Пећанцу, а односио се на његове активности у току лета. У првој свешчици су описани догађаји од 31. јануара до 11. маја. У другој су забележени догађаји од 24. маја до 24. септембра 1917. године. У трећој бележници су догађаји од 25. септембра до 31. октобра 1917.

У Дневнику је хронологија углавном поуздана, па је стога добар извор за датирање важних догађаја. Из записа се може сагледати жестина и суровост казнене експедиције трупа Централних сила, углавном усмерене ка цивилном становништву на подручју обухваћеним устанком. Описани су неред и хаос који су после гушења устанка постали део свакодневице – убиства, пљачке, доушништво Срба од стране Срба. Много је страница посвећено бројним потерама, непрекидном покрету и узмицању, али и тренутака када се борба није могла избећи. Тошко Влаховић је бележио о саборцима четницима, храбрим појединцима који су дали живот у борбама, повереницима… На неколико места остављао је празно место, белину, уместо имена. На тај начин је вероватно штитио појединце за случај да његове белешке допадну шака војника окупационих трупа. Бројни су подаци о свакодневном животу у окупираној Србији.

Дневник је драгоцен извор за проучавање герилског ратовања. Влаховић је предводио борбено крило српске гериле које никада није пристало на примирје са прогонитељима. Из Дневника сазнајемо о изузетној покретљивости јединице којом је командовао Тошко Влаховић

***

Дневник Тошка Влаховића објављујемо у изворном облику, без стилских дотеривања, са очуваним локализмима и оновременим изразима, управо онако како их је Влаховић изговарао и записао. Измене према оргиналу су незнатне, једино у случајевима када је аутор направио неку словну грешку и када су била неопходна прилагођавања савременом правопису. Датуми су наведени по старом календару. А „преводе“ се на нови тако што се дода тринаест дана. Да би омогућили потпуније разумевање садржаја, снабдели смо критичко издање историјског извора из Првог светског рата напоменама, у којима смо сажето дали неопходне податке о појединим личностима и догађајима.

Тошко Влаховић

Тошко Влаховић рођен је 1892. године у Трмању (Ровци – Црна Гора). Матурирао је на Цетињу 1911. године. Као стипендиста црногорске владе студирао је филозофију у Петрограду у Русији и на Универзитету у Јени у Немачкој. На почетку Првог светског рата вратио се у домовину. Учествовао је као добровољац у Првом батаљону Колашинске бригаде до капитулације Црне Горе 1916. године.

На основу историјских извора закључујемо да се радило о паметном и скромном младићу, лепо васпитаном и добро образованом.

Био је даровити политички организатор и идеолог и у исто време бескомпромисан борац за слободу, са јако развијеном свешћу о потреби служења “заједничкој ствари”.

Будите први који ће написати рецензију “Уточишта ни код кога – дневник из 1917”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.