Са српском војском

Шифра производа: 29310
Са српском војском
Едицијe:
Број страна / Повез / Писмо:
392 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 13.5 × 20.5 cm
ИСБН: 978-86-515-1026-0
Година издавања: 2016.
Издавачи / Суиздавачи: Издавачка кућа Прометеј, РТС

Цена: 1.550,00 дин.Цена са попустом: 1.240,00 дин.

АУСТРО-СРПСКИ РАТ

У историји Великог рата који је Европу бацио у ватру и крв и који се, прелазећи преко европског континента, проширио до Азије, до врелих земаља Африке и свих мора глобуса, страница коју је исписала српска армија, једна је од најславнијих.

Ово не чуди оне који познају српску историју. Најзад, Србима је хероизам у крви и њихова прошлост није ништа друго до дуга драматична борба током које никада није поништена њихова чудесна снага.

Ах! Свакако, када је кренула у овај необуздани дивљи и криминални рат, Аустрија није познавала српску душу; она није уопште имала појма колика је та енергија и колика је та издржљивост за које ће се српска душа показати способном.

Понављајући изнова своје провокације, своје увреде, Аустрија је мислила да јој је све дозвољено… и, изнад свега, да јој је све могуће. Србија је била тако мала!

А Србија, пошто је већ знала шта значи доживети најокрутније злочине и поднети жртве, допуштала је све, до понижења. Када је свака нада за помирење била изгубљена, показала се исто онолико чврстом и резолутном као што је до тада била скромна.

Међутим, тај је час за њу био надасве критичан: на северу и на западу, Аустрија, грамзива и моћна, припремала се да је прогута; на истоку, била је Бугарска, на југозападу Албанија; све непријатељи који су је окруживали.

Два балканска рата из којих је изашла као победник, исцрпили су је. Није још дошла до даха. Било јој је потребно време да се опорави од губитака и да обнови своје залихе. Њен трезор је био празан, као и арсенали. Ипак, сви Срби су оставили своја огњишта на која су се тек вратили, одазивајући се позиву отаџбине у опасности.

И сви, официри и војници – од краља до најсиромашнијег сељака – очарали су свет!

О чему ако не о томе, говоре странице које следе: мушка срчаност, неукротива храброст те шачице хероја, избијају из сваког реда.

Проживео сам са српском војском те дане патриотске грознице и ентузијазма, те дане муке и замора, те дане оскудице и опасности, који су сви заједно били дани незаборавне славе! Преживео сам, такође – авај! – дане несрећа и ужаса када је тај мали херојски народ поклекао под ударцима три удружена непријатеља, јер је Аустрија, чији је понос био згажен и извргнут руглу, позвала у помоћ Немачку и Бугарску[1].

Ово је скромна прича о тим незаборавним данима, коју ћу овде испричати.


[1] Књига о тој трагичној агонији Србије већ се појавила под насловом Српска епопеја (агонија једног народа), издавач Берже-Левро.

Анри Барби

Будите први који ће написати рецензију “Са српском војском”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.