Са српском војском

Шифра производа: 29310
Са српском војском
Број страна / Повез / Писмо:
392 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 13.5 × 20.5 cm
ИСБН: 978-86-515-1026-0
Година издавања: 2016.
Издавачи / Суиздавачи: Издавачка кућа Прометеј, РТС

Цена: 1,550.00 RSDЦена са попустом: 1,240.00 RSD

У историји Великог рата који је Европу бацио у ватру и крв и који се, прелазећи преко европског континента, проширио до Азије, до врелих земаља Африке и свих мора глобуса, страница коју је исписала српска армија, једна је од најславнијих.

Ово не чуди оне који познају српску историју. Најзад, Србима је хероизам у крви и њихова прошлост није ништа друго до дуга драматична борба током које никада није поништена њихова чудесна снага.

 

А Србија, пошто је већ знала шта значи доживети најокрутније злочине и поднети жртве, допуштала је све, до понижења. Када је свака нада за помирење била изгубљена, показала се исто онолико чврстом и резолутном као што је до тада била скромна.

Међутим, тај је час за њу био надасве критичан: на северу и на западу, Аустрија, грамзива и моћна, припремала се да је прогута; на истоку, била је Бугарска, на југозападу Албанија; све непријатељи који су је окруживали.

 

Проживео сам са српском војском те дане патриотске грознице и ентузијазма, те дане муке и замора, те дане оскудице и опасности, који су сви заједно били дани незаборавне славе! Преживео сам, такође – авај! – дане несрећа и ужаса када је тај мали херојски народ поклекао под ударцима три удружена непријатеља, јер је Аустрија, чији је понос био згажен и извргнут руглу, позвала у помоћ Немачку и Бугарску.

Ово је скромна прича о тим незаборавним данима, коју ћу овде испричати.


Књига о тој трагичној агонији Србије већ се појавила под насловом Српска епопеја (агонија једног народа), издавач Берже-Левро.

Анри Барби

О Анрију Барбију (Henry Barby), ратном дописнику француског листа „Журнал” (Journal) и његовим делима о нама, зна се, нажалост сасвим мало. Иако је веома заслужан за аутентична казивања, и знања о великој епопеји српских ослободилачких ратова 1912–1918. године, о њему се код нас безначајно мало писало.

Будите први који ће написати рецензију “Са српском војском”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.