Ратна дејства Ужичке војске у 1914. години

Шифра производа: 30055
Ратна дејства Ужичке војске у 1914. години
Број страна / Повез / Писмо:
405 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 24 cm
ИСБН: 978-86-515-1536-4
Година издавања: 2019.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1,900.00 RSDЦена са попустом: 1,140.00 RSD

Нема на залихама

Ратни пут Ужичке војске у 1914. години, до сада неодовољно истражен, овде је приказан детаљно и исцрпно. Уз њену важну улогу у Церској и Колубарској бици, посебно су занимљива борбена дејства за време Битке на Дрини, у источној Босни, где је Ужичка војска, заједно са црногорском Санџачком војском, била носилац операција. О тим борбама, у којима су Срби ослободили Хан Пијесак, Соколац и стигли све до Сарајева, уз помоћ сународника из босанског Подриња и са сарајевско-романијског платоа, чак и у стручној јавности, пре ове књиге мало се знало.

Књига Ратна дејства Ужичке војске у 1914. години, међутим, није сам теемљан преглед ратних операција, покрета и губитака одреда, пукова и дивизија. Она је писана са пуном свешћу о томе да иза сваког броја погинулих стоје људски животи и трагичне судбине. Књига је, зато, препуна имена и портрета јунака и мученика, од спискова погинулих, до ширих биографских бележака датих на крају књиге. Ту су и обични сељаци, домаћини који са фронта шаљу браћи и женама детаљна упутства о томе како да сачувају бар остатке имовине у времену пропасти и страдања, и узорни официри, гоњени неправдама и непријатељством претпостављених.

Овом књигом значајно је проширен фон наших знања о учешћу и судбини српског народа у Првом светском рату. – проф. др Милош Ковић

Лука Николић

Лука Николић рођен је 29. октобра 1954. године у Заовинама код Бајине Баште. После основне школе, коју је завршио у родном месту, завршава Средњу војну школу Копнене војске у Сарајеву. Одличан успех омогућио му је да одмах упише Војну академију Копнене војске у Београду.

Са чином потпоручника распоређен је у 20. гардијски пешадијски пук у Ваљеву. Од 1982. до 1991. године ради као новинар, уредник и одговорни  уредник листа „Војник“. Од првог до последњег дана рата на просторима Југославије обављао је дужност председника Комисије за идентификацију погинулих Прве армије при ВМА. По завршетку ратних сукоба обављао је дужност начелника Дома гарде у Топчидеру. Пензионисам је у чину потпуковника 1996. године, а по избијању НАТО агресије на СР Југославију добровољно се пријавио на дужност коју је обављао у претходним дејствима.

Озбиљнијим научним радом почео се бавити тек по пензионисању. До сада је објавио монографију Србијо, мајко и маћехо, учествовао на неколико симпозијума и објавио двадесетак научних радова.

 

 

Будите први који ће написати рецензију “Ратна дејства Ужичке војске у 1914. години”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.