Лука Николић

Лука Николић рођен је 29. октобра 1954. године у Заовинама код Бајине Баште. После основне школе, коју је завршио у родном месту, завршава Средњу војну школу Копнене војске у Сарајеву. Одличан успех омогућио му је да одмах упише Војну академију Копнене војске у Београду.

Са чином потпоручника распоређен је у 20. гардијски пешадијски пук у Ваљеву. Од 1982. до 1991. године ради као новинар, уредник и одговорни  уредник листа „Војник“. Од првог до последњег дана рата на просторима Југославије обављао је дужност председника Комисије за идентификацију погинулих Прве армије при ВМА. По завршетку ратних сукоба обављао је дужност начелника Дома гарде у Топчидеру. Пензионисам је у чину потпуковника 1996. године, а по избијању НАТО агресије на СР Југославију добровољно се пријавио на дужност коју је обављао у претходним дејствима.

Озбиљнијим научним радом почео се бавити тек по пензионисању. До сада је објавио монографију Србијо, мајко и маћехо, учествовао на неколико симпозијума и објавио двадесетак научних радова.

 

 

Ратна дејства Ужичке војске у 1914. години
Ратни пут Ужичке војске у 1914. години, до сада неодовољно истражен, овде је приказан детаљно и исцрпно. Уз њену важну улогу у Церској и Колубарској [...]