Гаврило Принцип – документи и сећања

Шифра производа: 29000
Гаврило Принцип – документи и сећања
Преузмите одломак:
Број страна / Повез / Писмо:
10008 / Тврд / Ћирилица
Димензије: -
ИСБН: 978-86-515-0913-4
Година издавања: 2014.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 2,550.00 RSDЦена са попустом: 2,040.00 RSD

Нема на залихама

Текстови за ову књигу изабрани су према својој важности за истраживање личности Гаврила Принципа. У биографији Га-врила Принципа и историји Сарајевског атентата има питања која нису решена. Зато су одабрани и они искази у којима су исти догађаји приказани на различите начине.

Сви текстови снабдевени су кратким уводним белешкама и преузети без граматичких или стилских исправки. Њихов обим наметнуо је нужна скраћивања, при чему су изостављени само делови који се не односе непосредно на Принципа. Изостављања су обележена празним редом са три тачке.

У првом делу, под насловом „Млада Босна“, дати су мемоарски текстови младобосанаца који дају целовит поглед на Гаврила Принципа, Младу Босну и Сарајевски атентат. Они пружају добар увод у изворну грађу о Принципу, јер доносе сажету, основну хронолошку структуру догађаја, која читаоцу олакшава да прати и разуме остале изворе. У исто време, сами по себи, ти текстови су вредни историјски извори, јер у њима има много непосредних сећања на Гаврила Принципа. У другом делу, названом „Политички програм“, дати су програмски текстови два кључна идеолога Младе Босне, Владимира Гаћиновића и Димитрија Митриновића; та два документа имала су одсудан утицај на Гаврила Принципа. Део „Обљај, Тузла, Сарајево, Београд“ посвећен је животу Гаврила Принципа до атентата у Сарајеву 1914. године. Четврти, главни део, под насловом „Атентат, суђење и тамновање“ обухвата време између Сарајевског атентата и Принципове смрти у Терезину, као и преношење посмрт-них остатака Гаврила Принципа у Сарајево.

Приређивач изражава захвалност Милошу Војиновићу, Драги Мастиловићу и издавачу Зорану Колунџији, који су му помогли у избору текстова за ову књигу.

У Београду, на Видовдан 2014.

Милош Ковић

Милош Ковић

Милош Ковић (Шабац1969) је српски историчар, доктор историјских наука и доцент на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Области његових истраживања су Међународни односи (крај 18 – почетак 20. века), Историја политичких идеја (крај 18 – почетак 20. века).

Предаје општу историју новог века на Одељењу за историју Филозофског факултета, Универзитет у Београду, и на Катедри за историју Филозофског факултета, Универзитет у Источном Сарајеву.

Будите први који ће написати рецензију “Гаврило Принцип – документи и сећања”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.