БАСНЕ

Шифра производа: 27141
БАСНЕ
Број страна / Повез / Писмо:
95 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 14 × 20 cm
ИСБН: 978-86-515-0296-8
Година издавања: 2008.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 550.00 RSDЦена са попустом: 330.00 RSD

Један жанр који је у нашем књижевном амбијенту далеко више будио успомене на поучно подигнут прст Доситеја Обрадовића, него на изазов савременог сатиричара, Путниковић обликује као тоталну, то јест изнутра до краја остварену слику и прилику наших парламентарних догађаја, наших дечјих болести управљања, наше занвољене или само вечите Страдије. Појављујући се баш на стогодишњицу смрти Радоја Домановића, аутора који далеко више зрачи и дејствује изван граница маленог оног некадашњег суверенитета на брдовитом Балкану, басновити свет овог Путниковића не импресионира само својом доследном антропоморфном истином, негаторством које не познаје границе, него и тананим осећањем на нијансе, за најновије подвале, за већ заборављене алузије које одједном нарастају до симбола.

Радомир Путниковић

Радомир Путниковић, аутор, публициста, издавач. Рођен у Београду 1936, у старој српској породици. Деда Димитрије Путниковић, српски просветитељ и писац, оснивач Педагошког музеја у Београду. Школовао се у Смедереву и Београду. Одлази на студије у Енглеску, где од 1970. стално живи. Прву књигу објавио у Младом поколењу 1968. године. Од тада има 38 објављених наслова у земљи и иностранству, књиге за децу, драмске текстове, сатиру, афоризме и публицистику.  Књиге су му објављене у Великој Британији, Америци, Италији, Шпанији, Словачкој, Португалији, Бразилији, и Србији. Енглески издавач Парнел Букс му је објавио књигу “Шест басни” у два издања, а Креативни центар “Басне”, проширен исти рукопис, у три издања.   Дугогодишњи је сарадник СВЕТОСАВСКОГ ЗВОНЦЕТА које издаје Информативно-издавачка установа Српске Православне Цркве.

Добитник је Ордена Вука Караџића за промоцију српске културе, награде Радоје Домановић за сатиру, књижевне награде Арсеније Чарнојевић, и других.

Члан је Удружења британских писаца и Удружења књижевника Србије.

Остале књиге Радомира Путниковића у издању Прометеја: Драги Боже: сатиричне приче (2007),  Басне (2008),  Искрено Ваш (2012), На гробу Карла Маркса: басне (2014)  Светлост велеграда (2018).

Будите први који ће написати рецензију “БАСНЕ”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.