Босанске магле

Шифра производа: 29967
Босанске магле
Број страна / Повез / Писмо:
262 / Броширан / Латиница
Димензије: 14 × 20 cm
ИСБН: 978-86-515-1423-7
Година издавања: 2018.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 500,00 дин.Цена са попустом: 400,00 дин.

О Босни су писали многи аутори. Тема је и инспиративна, а и доста тешка за препознавање правих садржаја и особености које је карактеришу. Постоје многа питања, али мало тачних, а много више нејасних и недоречених одговора.

Ова моја прича је, надам се, мали допринос бољем разумавеању односа на просторима, које у овој књизи описујем.

Да би се боље разумели савремени односи у Босни и окружењу, прошетао сам мало у прошлост. Одмах се види да су Босну увек својатали и да је била на раскршћу три религије, два царства и једне краљевине.

У већем делу књиге описују се догађања у централном делу Босне, на подручју Зенице и Сарајева, али основна запажања се могу односити и на комплетан простор Босне и Херцеговине.

Босна је доживела своје звездане тренутке развоја у привреди, просвети, науци, култури и спорту, осамдесетих година прошлог века у оквиру државе Југославије. Многи сматрају да је њен врхунац успеха, одржавање Зимских олимпијских игара у Сарајеву 1984. године. А успешна организација Олимпијаде је резултат позитивне синегрије грађана Босне и Херцеговине, али, у исто  време, Лабудова песма, односно последња најлепша мелодија тадашње Босне.

Комунизам, као главна идеологија земаља Источне Европе, крајем осамдесетих година губи утрку са нападним конкурентима либералним капитализмом. Остале земље у транзицији су без унутрашњих размирица полагано почеле уводити демократију, а на простору Југославије авети прошлости су широм отворили врата клеронационализму.

Нажалост, над Југославијом, а самим тиме и над Босном, почели су се сакупљати олујни облаци.

Дошло је до промене. Добар комшија није имао национални предзнак. Одједном су само истообојени били на цени. Покушао сам да сагледам генезу феномена трансформације добрих познаника и колега, где смо у кратком року од пријатељства, преко индиферентног односа, постали потпуни странци.

Желео сам да кроз праћење породице Сладојевић, која има дубоке корене у Босни, делимично опишем друштвене промене које су се догађале. Мало где је спољашњи утицај толико доминантан на стабилност као у Босни.

Колико год дубоко улазили у разлоге несрећа, које Босну периодично задесе, опет остану непотпуни одговори. Управо зато, што је много тога нејасно, или невидљиво, ова књига са правом има наслов Босанске магле. – аутор

Бранислав Сладојевић

Рођен је у индустријском граду Зеници, што је у великој мери одредило његову професионалну оријентацију. Добија стипендију за школовање у Љубљани, где завршава Факултет за природне и технолошке науке. Постиже запажен успех у стручном и научном раду. Докторира на Универзитету Сарајево и постаје редован професор.

Дубоко у себи осећа потребу и обавезу да опише узроке и последице догађања у Босни деведесетих година прошлог века. Наслањајући се на своју личну перцепцију догађаја, које описује у свом роману, историјску грађу и пишчеву слободу акцентирања, уноси зрачак светлости у обрисе босанских магли.

 

Будите први који ће написати рецензију “Босанске магле”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.