Прича једног брака

Шифра производа: 30205
Прича једног брака
Преузмите одломак:
Едицијe:
Број страна / Повез / Писмо:
167 / Броширан / Ћирилица
Димензије: 14 × 20 cm
ИСБН: 978-86-515-1675-0
Година издавања: 2020.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 890.00 RSDЦена са попустом: 534.00 RSD

Сирово животно искуство преточено у кратак, али моћан роман

 

Гејр Гуликсен, као песник, романописац, есејиста и уредник, већ деценијама оставља значајне трагове на норвешкој књижевној сцени. Током последњих неколико година Гуликсен у својим делима предано и на јединствен начин истражује савремени живот у скандинавској социјал-демократији, постављајући често у средиште анализе природне улоге полова, породичан живот и сексуалност. Прича једног брака представља врхунац Гуликсенове досадашње прозе.

Гледајући уназад, враћајући се на почетак везе и пратећи динамику односа корак по корак, наратор покушава да разуме околности које су довеле до недавног развода, покушавајући истовремено да сагледа раздвајање из угла своје супруге.

Ово је прича о типичној или боље речено архетипској вези двоје људи данашњице, која почиње заљубљеношћу, пријатним осећањем привлачности и разумевања, прожетој страшћу; веза прераста у брак у којем је обоје супружника поносно на чињеницу да међусобна блискост, пријатељство и еротска привлачност нису замрли ни након проширења породице, а посебно на слободу коју једно другом поверавају. Слободу за коју су уверени да ће их спасти неизбежне досаде и спречити да посегну за оним што им у браку недостаје. Када брак постане лик и започне своју причу, питање је који од супружника бива избрисан, а који насталу празнину мора испунити за двоје.

Након уредничког праћења шестотомне Моје борбе Карла Увеа Кнаусгора, Гејр Гуликсен овим романом показује сопствену литерарну магију.

Такав сусрет, кратак и сасвим отворен, одиграва се свуда, све време. Сви срећу некога у кога би могли да се заљубе, свуда. Сасвим неочекивано погледаш у лице неког ко ти искрено и знатижељно узврати поглед. Неко ко има нешто што желиш, одређено расположење, сигурност, ведрину. Скоро никад није добар тренутак, већ си с неким, он или она је такође с неким, па свако продужи својим путем.

Гејр Гуликсен

Гејр Гуликсен рођен је 1963. године у Конгсбергу, у Норвешкој. Пише песме, романе, драмске комаде, есеје и књиге за децу. Радио је у неколико водећих норвешких издавачких кућа на месту уредника, а широј публици познат је као приређивач Кнаусгоровог шестотомног дела Моја борба.

Прву збирку поезије објавио је 1986. године, а од тада је објавио осам романа, три драме, три збирке есеја, седам књига поезије и две дечије књиге. Као уредник
заслужан је за подстицање многих младих књижевних гласова током деведесетих
година прошлог века.

За свој рад награђен је значајним признањима: годишњом наградом Mads Wiel
Nygaard 2008. године која се додељује за врхунско књижевно достигнуће и 2014. године годишњом наградом издавачке куће Aschehoug.

Живи и ствара у Ослу.

Будите први који ће написати рецензију “Прича једног брака”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.