Мајке и камионџије

Шифра производа: 30171
Мајке и камионџије
Број страна / Повез / Писмо:
243 / Броширан / Ћирилица
Димензије: 14 × 20 cm
ИСБН: 978-86-515-1643-9
Година издавања: 2020.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 790.00 RSDЦена са попустом: 474.00 RSD

У књизи Мајке и камионџије, сачињеној од пет новела, исприповеданих у препознатљивим дугим реченицама које понекад садрже снагу романа – позната словачка књижевница Ивана Добраковова показује колико су дубоке пукотине савременог живота, оличене у депресији и стресу, а какве споредне излазе истовремено нуди свет да би човека спасао од потонућа. Могу ли нас извући популарни савети за уређење куће и слагање гардеробе, типа не мучити више чарапе, не ролати их у клупко, пустити да дишу.

Овде се велико спремање прави маказама! Мисли пет јунакиња јуре на све стране. Пред колапсом, под стресом, у прашуми тока свести, боре се да прокрче пут, да подвуку црту, саопште истину о сопственом животу, открију замагљене делове сопствене личности и до крајњих граница ослободе тело.

Пратећи их у корак по плочнику, правимо круг око најважнијих тема. Сексуалност, усамљеност, брак, родитељство, прерасуде, дубинско разматрање односа мајке и ћерке.

Наизглед лутамо градом, а заправо смо непрекидно пред вратима дечје собе.

Ивана Добраковова сме да отвори врата!

Мића Вујичић

Ивана Добарковова

Ивана Добраковова (1982, Братислава) студирала је преводилаштво на Филозофиском факултету Универзитета Коменског у Братислави.

Дебитовала је збирком приповедака Прва смрт у породици, са којом је ушла у финале награде Анасофт литера и добила је награду „Јан Јоханидес”. Уследила је збирка прича Токсо (2013). За књигу Мајке и камионџије награђена је Европском наградом за књижевност.

Приповетке је објављивала у часописима и антологијама у Словачкој и у иностранству. Добитница је више награда на књижевним конкурсима. Преводи са француског и италијанског. За превод Руског романа Емануела Карера добила је награду „Јан Холи”. Живи у Торину.

Будите први који ће написати рецензију “Мајке и камионџије”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.