Сеобе Милоша Црњанског у светлу снова Вука Исаковича

Шифра производа: 25003
Сеобе Милоша Црњанског у светлу снова Вука Исаковича
Број страна / Повез / Писмо:
193 / Тврд / Латиница
Димензије: 14 × 20 cm
ИСБН: /
Година издавања: 2007.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 550.00 RSDЦена са попустом: 440.00 RSD

Књига др Ивана Настовића значајно шири сазнајно поље о делу Милоша Црњанског. У њој се да одиста видети рад “сва три језика несвесног”: језик симптома (Фројд), језик симбола (Јунг) и језик избора (Сонди). Откуда у егзистенцијалној празнини, то ће рећи у животу без смисла и циља, који се живи “по туђем налогу” и за туђ рачун (официр туђе војске, или, боље речено, војске која служи туђем цару) – откуда сну Вука Исаковича “Бескрајни плави круг и у њему звезда”? Архетипски мудрим сновима Вука Исаковича, трагично лепим јунаком “Сеоба”, о бескрајно плавом кругу са звездом, аутор је покушао да завири у дубинску психологију не само овог романа, већ и самог Милоша Црњанског. Јер, архетипска симболика ових снова налази се у веома присној вези не само са главном темом романа, већ и са стваралаштвом и психолошким функционисањем њиховог аутора. А Црњански је, као и сви актери Сеоба, а посебно њихова два главна јунака, Вук и Павле Исакович, не само дубоко у себи, већ и изван себе, живео ова два загонетно лепа и чудесна архетипска сна, која су у овој монографији протумачена путем Јунгове методе амплификације. Сходно свему томе, аутор се не бави литерарним или филозофским, односно метафизичким, већ дубинско-психолошким приступом Сеобама, и то у светлу снова Вука Исаковича, који су уједно и снови Милоша Црњанског, али и аутора ове монографије, као и свих оних који трагају за својим бескрајним плавим кругомса звездом, а у коме је садржан архетип смисла, који и даје Сеобама оптимистички карактер, што се види и из завршних речи овог романа: “Било је сеоба и биће их вечно, као и порођаја, који ће се наставити. Има сеоба. Смрти нема.” Иван Настовић, доктор психолошких наука и психотерапеут, специјалиста за клиничку психологију, завршио је једногодишњу специјализацију у бечу и двогодишњу на Сондијевом институту у Цириху, при чему је један семестар слушао на Јунговом институту. Осим четири књиге из дубинске психологије и динамичне психијатрије, аутор је књига: “Психологија снова и њихово тумачење”, “Архетипски свет Десанке Максимовић”, “Анима Лазе Костића”, и “Записи о несаници Иве Андрића”, а припрема и књигу “127 протумачених снова”.

Иван Настовић

Иван Настовић (1932-2013), доктор психолошких наука и психотерапеут, био је специјалиста за клиничку и дубинску психологију, као и за тумачење снова. Рођен је у Вртишту, а крштен у Београду, где је завршио основну и средњу школу, као и факултет и докторске студије.

Завршио је једногодишњу специјализацију на Неуропсихијатријској клиници у Бечу, где је дошао у лични контакт са творцем психодраме Јакобом Мореном и учествовао у његовим психодрамским сеансама.
На позив Леополда Сондија, који је открио фамилијарно несвесно, завршио је и двогодишњу специјализацију на Сондијевом институту у Швајцарској (Цирих), чиме је стекао диплому специјалисте за дубинску психологију и експерта за Сондијев тест.
Под Сондијевом супервизијом радио је десет месеци на дубинско-психолошкој анализи Каиновог и Едиповог комплекса, а резултате тог рада Сонди је објавио у својој књизи о Каиновом комплексу (1969). У оквиру тих десет месеци Настовић је био и у едукативној анализи код Сондија.
У Швајцарској (Цирих) је похађао и један семестар на Јунговом институту, на којем је слушао предавања о сновима у светлу аналитичке психологије, као и чувена предавања Мари Луиз фон Франц о дубинско-психолошкој, односно јунговској анализи бајки.
На Институту за примењену психологију у Цириху завршио је курс за Роршахов тест код Евалда Бома, светски признатог експерта за ту методу.
Тридесет година је радио на Психијатријској клиници Клиничког центра Србије.
Друштво психолога СР Србије 1989. године доделило му је награду „Др Борислав Стевановић“ за научни допринос у психологији.
Доктор Настовић се поред групне анализе снова бавио и индивидуалним радом на сновима.
У оквиру своје професионалне делатности примењивао је индивидуалну психотерапију интегративног типа, која укључује Јунгову аналитичку психологију, Фројдову психоанализу и Сондијеву шикзал-анализу, које чине целину и пружају увид у индивидуално, колективно и фамилијарно несвесно.
Држао је трогодишње едукативне групе за стручно тумачење снова у Скопљу, Љубљани и Београду. Оснивач је Центра за дубинску психологију и анализу снова, који је након његове смрти понео његово име, а који сада, по његовој жели, води његова ученица и блиска сарадница доц. др Оливера Жижовић, у сарадњи са Елизабетом Ненин.
Отац је две ћерке.
ДЕЛО
Др Иван Настовић је објавио следеће књиге из дубинске психологије и динамичке психијатрије:
1. Неуротски синдроми /1981/, књига која је посвећена дубинској психологији неуроза.
2. Его-психологија психопатије /1982/, књига посвећена дубинско-психолошкој анализи поремећаја личности.
3. Дубинско-психолошки дијагностички практикум /1985/, посвећен теорији и пракси дубинске психологије.
4. Психопатологија Ега /1988/, књига посвећена Его-психологији психичких поремећаја.
5. Психологија снова и њихово тумачење /прво издање 2000; шесто, допуњено и проширено издање, 2012/. Књига се бави научним тумачењем снова и представља прву књигу те врсте уопште, будући да се у њој снови посматрају тродимензионално, односно у светлу индивидуалног /Фројд/, колективног /Јунг/ и фамилијарног /Сонди/ несвесног. Стога је поднаслов ове књиге „Тродимензионални приступ сновима“.
6. 127 протумачених снова /2008/, књига која представља додатак или, боље речено, наставак
књиге Психологија снова и њихово тумачење, с тим што је овог пута акценат стављен на велики број примера из Настовићеве вишедеценијске праксе.
Поред наведених књига, посвећених динамичкој психологији и психијатрији, Настовић је написао и седам књига које се баве дубинско-психолошком анализом књижевних дела и њихових аутора, као и књигу о архетипском свету Николе Тесле.
1. Архетипски свет Десанке Максимовић /2003/,
2. Анима Лазе Костића или Ленка Дунђерска /2004/,
3. Записи о несаници Иве Андрића у светлу дубинске психологије /2005/,
4. Сеобе Милоша Црњанског у светлу снова Вука Исаковића /2007/,
5. Снови Маргерит Јурсенар у светлу психологије К. Г. Јунга /2009/,
6. Архетипски свет Николе Тесле /2010/,
7. Летњи сан Исидоре Секулић и други дубинско-психолошки есеји /2011/.
Биографија преузета са сајта http://www.ivannastovic.com

Будите први који ће написати рецензију “Сеобе Милоша Црњанског у светлу снова Вука Исаковича”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.