Испред смртног таласа

Шифра производа: 29734
Испред смртног таласа
Едицијe:
Број страна / Повез / Писмо:
79 / Тврд / Ћирилица
Димензије: -
ИСБН: 978-86-515-1290-5
Година издавања: 2017.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 400.00 RSDЦена са попустом: 240.00 RSD

Књига „Испред смртног таласа“ тестаментарна је књига аутора. У основи полази као љубавна поезија, са амбицијама да говори о универзалијама људског живота, као верзија словенског егзистенцијализма о коме је, везано за Тамашеву поезију, обимно песниково настојање да се не згаси светло наде за човечанство без обзира на смртност појединачних живота.

Синтагма „Вже на саннах“ је из „Поука Володимира Мономаха“, украјинског кнеза, једног од најумнијих утемељивача Кијевске Руси (не Русије). Подразумева опоруку умирућег кнеза по обичају Украјинца и Руса да, због претећне зиме у току године, умрлог возе на последњи починак саоницама, за разлику од тројке која јури кроз мећаву симболишући егзалтацију животом.

Јулијан Тамаш

Јулијан Тамаш (Врбас, Бачка, 4. август 1950) редовни је професор Русинске књижевности и Украјинске књижевности са општом књижевношћу. Предавао је на Филозофском факултету у Новом Саду (1975–2015) и на универзитетима Ужгорода, Лавова, Кијева, Прешова, Филаделфије, Торонта, Чикага, Трира, Тартуа, Београда, Загреба и Броцлава. За академика Националне академије наука и уметности 2004. године. Почасни је доктор Ужгородског националног универзитета (2009).

Песник, романсијер, есејист и филолог, објавио је педесет пет ауторских књига и преко хиљаду јединица из књижевности и науке о књижевности о свим словенским књижевностима и поетикама регионалних и малих књижевних традиција у свету, увек са теоријским и компаративним приступом.

Тамаш пише на русинском, српском и украјинском језику и по томе, као и по вредносним оријентацијама и поетици, сврстава се у средњоевропске писце, што најчешће има за последицу да, као и свако ко припада свима – не припада никоме, а логично би било да га као свог писца прихватају најмање три наведене језичке, књижевне и културне традиције.

Будите први који ће написати рецензију “Испред смртног таласа”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.