Човек пете димензије

Шифра производа: 30404
Човек пете димензије
Преузмите одломак:
Број страна / Повез / Писмо:
380 / Броширан / Латиница
Димензије: 14 × 24 cm
ИСБН: 978-86-515-1789-4
Година издавања: 2021.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1,200.00 RSDЦена са попустом: 720.00 RSD

Кроз бројне дилеме аутор се суочава са суштинским животним питањима не нудећи при томе готове одговоре већ зналачки водећи читаоца у авантуру самооткрића,

Књига инспирише читаоца да се пробуди и аналитички завири у суштину сопственог бића, док својом енциклопедијском димензијом значајно олакшава разумевање основне приче коју аутор зналачки носи и обликује. Посебна пажња је посвећена новим открићима везаним за уређивање генома и надреалним могућностима синтетичке биологије. Чињеница да је од постанка живота на Земљи, живот свих бића записан у ДНК коду са само четири слова је посебна инспирација за аутора јер перманентно усмерава на стална преиспитивања о нашем постојању.

Књига је јединствена по много чему, али пре свега по енциклопедијском изобиљу информација и песничком опису тешких, пријатних, али и трагичних епизода које чине и обликују живот сваког човека. Вештином искусног наратора зналачки уклапа научне чињенице и реални актуелни тренутак сједињујући их у вртлог идеја, питања и дилема које понекад могу дати одговоре и на питања сопственог безизлаза.

Др Славољуб Живковић, редовни професор Београдског Универзитета

 

Велику вриједност овој књизи даје њезин допринос популаризацији знаности, што се огледава не само у представљању новијих знанствено-технолошких достигнућа, него и у потицању читатеља да усвоји знанствени начин размишљања. На крају сваког поглавља аутор си даје одушка у приказу свог виђења могућих развоја у будућности. Ти завршни дијелови поглавља имају назнаке знанствене фантастике, јер иако су устемељени на досадашњем знању, дају једну од многих визија будућности која се не мора остварити.

Све у свему, ова књига је здрава комбинација знанственог и техничког знања с филозофијом уз дашак маштања о будућности.

Др Мирослав Пожек, редовни професор Загребачког Свеучилишта

 

Ово је дело аутора, који је по моме дубоком убеђењу, један од најзначајнијих научника данашњице. Ликови у роману носе у себи тајну стварања, креације, и радост открића, пре свега научних, а онда и свих других, ходајући тако по танкој ивици између научног и мостичног.

Они су аутентични људи, са искреним причама, овакви ликови живе у реалном животу и свака описана судбина заиста постоји или би могла постојати, овде или негде другде, сада, у блиској прошлости или будућности. Они су архетипски ликови, у којима препознајемо оно за чим читавог живота трагамо, питање да ли човек може да проживи свој живот поштујући моралне норме, достојанствено, како му једино и приличи… Јокановићеви јунаци за своје ставове траже чврсто упориште у науци, они свет опажају дубоко интуитивно, готово мистично, трансцедентално, водећи нас интелигентно у заплет овог научног дела, писаног у форми романа. Ово је дубоко, слојевито дело, значајно по суштини и форми, написано префињеним књижевним стилом, карактеристичним за самог аутора.

Др Весна Даниловић, редовни професор Београдског Универзитета

Вукоман Јокановић

Вукоман Јокановић рођен је 1949. године у селу Трси, у Црној Гори. Основну школу и гимназију завршио је у Фочи, у Босни и Херцеговини. Природно-математички факултет, магистарске и докторске студије завршио је у Београду. Радио је као средњошколски професор, а потом био професор на Машинском и Металуршком факултету у Зеници, и професор на Факултету примењених уметности у Београду, док је као истраживач радио на Металуршком институту Зеница, Институту за технологију нуклеарних и других минералних сировина, Техничком институту САНУ, и Институту за нуклеарна истраживања Винча у Београду.

Објавио је 125 радова у водећим међународним часописима, 50 радова у водећим националним часописима, аутор је више поглавља у монографијама водећих светских издавача, као што су Elsevier и Taylor and Fransis, био је рецензент бројних међународних часописа. Уредник је три међународна и једног националног часописа.

Поред тога, објавио је три монографије на преко 2.000 страница, које спајају различите области истраживања, као што су физика, хемија, биологија, генетика и медецина. Његова истраживања на вештачкој кости и у области наномедицине су препознатљива и на светском нивоу. Био је истраживач године Института за нуклеарне науке Винча за 2012. годину. Кандидован је два пута за награду града Београда, као и за велику европску Еми награду у области наномедицине 2012. године. Налази се на списку најбољих иноватора Србије. Руководио је бројним европским и националним пројектима.

Будите први који ће написати рецензију “Човек пете димензије”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.