Светозар Милетић

Шифра производа: 29481
Светозар Милетић
Број страна / Повез / Писмо:
326 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 16 × 24 cm
ИСБН: 978-86-515-1126-7
Година издавања: 2016.
Издавачи / Суиздавачи: Издавачка кућа Прометеј, РТВ, Нови Сад

Цена: 1,800.00 RSDЦена са попустом: 1,080.00 RSD

Проф. др Дејан Микавица (1964) запослен је као редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Новом саду. Дужност шефа одсека за историју обављао је од 2004. до 2015. године. Главни и одговорни уредник научног часописа Истраживања (2009–2015). Област ужен научног и професионалног интересовања је политичка и друштвена историја српског народа од шеснаестог до двадесетог века. Аутор је бројних историографских студија које се односе на политичку историју Срба, приредио је и објавио историјске изворе који се тичу мешународних уговора, државно-правних аката, сабраних и изабраних списа најистакнутијих представника српске политичке елите у Аустроугарској.

Још као двадесетдвогодишњак, Милетић је дефинисао доктрину српске државности на простору Хабзбуршке монархије у светлу либерално-демократске идеологије, не одбацујући дотадашњу мисао о неопходности установљења политичко-територијалне аутономије за пречанске Србе, засноване на темељима црквено-народних привилегија. У суровом рату који су његови савременици и десет година после његовог окончања памтили као „најсвирепији рат који је људска историја забележила“, није сматрао да се грађанским правилима може дати приоритет у односу на колеткивна права и у чсопису Напредак је објашњавао значај и смисао ратовања српског народа за одбрану национално-политичке особености.

Историјска улога, национални значај и политички престиж једног у јавности непознатог  младића и његове политичке мисли, Светозара Милетића, од почетка српско-мађарског рата показала се већ у назнакама као далекосежна и престижна и за српску оновремену политичку елиту и за целокупну политику Срба у Хабзбуршкој монархији све до њене пропасти и уласка србијанске војске у Нови Сад.

Дејан Микавица

Проф. Др Дејан Микавица (1964) запослен је као редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду. Дужност шефа Одсека за историју обављао је од 2004. до 2015. године. Област ужег научног и професионалног интересовања је политичка и друштвена историја српског народа од 16. до 20. века. Аутор је бројних историографских студија које се односе на политичку историју Срба, приредио је и објавио историјске изворе који се тичу међународних уговора, државно-правних аката, сабраних и изабраних списа најистакнутијих представника српске политичке елите у Аустроугарској.

Будите први који ће написати рецензију “Светозар Милетић”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.