Кочић и Принцип

Шифра производа: 29932
Кочић и Принцип
Број страна / Повез / Писмо:
444 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 16 × 24 cm
ИСБН: 978-86-515-1424-4
Година издавања: 2018.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 2,500.00 RSDЦена са попустом: 1,500.00 RSD

Књига се односи  на српску националну и државну идеју у Босни и Херцеговини односно на Петра Кочића и Гаврила Принципа. Као издвојени али не и усамљени представници националне политичке идеологије босанско-херцеговачких Срба, Кочић и Принцип заслужено постају основна тема ове књиге, а посебно Гаврило Принцип, који својим делом и атентатом извршеним у Сарајеву 1914. постаје својеврсни симбол и парадигма национално-ослободилачког отпора аустроугарској дискриминаторској власти у босанско-херцеговачким покрајинама. У њиховом деловању препознаје се целокупна историја Срба у овим земљама, њихова настојања да се ослободе и уједине са својим сународницима у Србији и Црној Гори, превазиђу оквири којима је сузбијана њихова културна и национално-политичка еманципација. Младобосанци су и својим конкретним политичким деловањем и својим филозофским и литерарно-књижевним стваралаштвом заузели посебно место у историји српске политичке мисли пречанских Срба и српског народа уопште. Осим Петра Кочића, Алексе Шантића и других посленика српске националне и демократске политике, културе и књижевности, Гаврило Принцип је својим пожртвованим и херојским чином потврђујући своју личност, постао посебан симбол српске државотворне доктрине, која није прихватала могућност да Срби живе одвојено, у различитим државама, осуђени на дефинитиван губитак националног идентитета и будућности у једној и јединственој држави српског народа који је насељавао просторе Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Славоније, Хрватске, Далмације и јужне Угарске.  У исто време политичка и национална мисао Петра Кочића остала је филозофски и идеолошки темељ и путоказ целокупној идеологији босанско-херцеговачких Срба и због тога је с правом предмет посебног проучавања. Без увида у делатност Петра Кочића незамисливо је сагледавање националних и историјских настојања Срба у Босни и Херцеговини да остваре ослобођење и присаједињење матичној држави, Краљевини Србији.

Горан Васин

Горан Васин (1981), запослен као доцент на Филозофском факултету у Новом Саду, Одсек за историју од 2005. Ангажован је на предметима везаним за Националну историју Новог века (18-20. век) и Помоћне историјске науке. Области интересовања и истраживања односе се на историју Србије у Хабзбуршкој Монархији, историју Цркве, историју Србије и Црне Горе 18-20. века. Аутор је више од 60 научних радова објављених у водећим часописима у Србији и иностранству.


Дејан Микавица

Проф. Др Дејан Микавица (1964) запослен је као редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду. Дужност шефа Одсека за историју обављао је од 2004. до 2015. године. Област ужег научног и професионалног интересовања је политичка и друштвена историја српског народа од 16. до 20. века. Аутор је бројних историографских студија које се односе на политичку историју Срба, приредио је и објавио историјске изворе који се тичу међународних уговора, државно-правних аката, сабраних и изабраних списа најистакнутијих представника српске политичке елите у Аустроугарској.

Будите први који ће написати рецензију “Кочић и Принцип”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.