Срби Далмације

Шифра производа: 29941
Срби Далмације
Број страна / Повез / Писмо:
357 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 16 × 24 cm
ИСБН: 978-86-515-1435-0
Година издавања: 2018.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1,800.00 RSDЦена са попустом: 1,080.00 RSD

Књига се односи на Српску политичку идеологију у Далмацији. Кроз деловање Саве Бјелановића и Антуна Фабриса, показује да су далматински Срби у политичком деловању својих, православних и католичких, страначких представника, какви су они били, осигурали посебно место у историји политичког и друштвеног живота пречанских Срба. Основне претпоставке за очување националног идентитета, културне и духовне посебности коју је учвршћивала изнад свега идеја српске државности на далматинском простору успостављене су још у време рата и револуције средином XIX века када се далматински Срби отворено, одлучно и разборито одупиру свим настојањима да постану део великохрватског политичког пројекта какав је дефинисан хрватским националним препородом и одлукама Хрватског сабора. То је време које претходи и следи успостављању дуалистичког уређења у Хабзбуршкој монархији. Без увида у Бјелановићево, а затим и Фабрисово деловање, као и њихових истомишљеника и присталица, нарочито у оквиру Далматинског сабора у Задру и Царевинског већа у Бечу није могуће разумети значај који су они имали за очување српске националне свести у Далмацији, без обзира да ли су они представљали далматинске Србе православне или католичке вероисповести. Ова књига управо, кроз призму политичке делатности Саве Бјелановића и Антуна Фабриса, пре и после Задарске декларације (1905) настоји да превазиђе и надокнади већи део онога што у историји приморских Срба све до данас представља нарочиту непознаницу и неистражено историографско подручје. Овде ћете наћи и увид у лик и дело: Никодима Милаша, Стефана Митров Љубише, као и Антуна Пуљезија.

Други део књиге доноси релевантан избор из њихових новинских чланака и посланичких беседа којима су увелико утицали на карактер и суштину српске националне политике у Хабзбуршкој монархији и изван ње.

Дејан Микавица

Проф. Др Дејан Микавица (1964) запослен је као редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду. Дужност шефа Одсека за историју обављао је од 2004. до 2015. године. Област ужег научног и професионалног интересовања је политичка и друштвена историја српског народа од 16. до 20. века. Аутор је бројних историографских студија које се односе на политичку историју Срба, приредио је и објавио историјске изворе који се тичу међународних уговора, државно-правних аката, сабраних и изабраних списа најистакнутијих представника српске политичке елите у Аустроугарској.

Будите први који ће написати рецензију “Срби Далмације”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.