Тајни језик Срба – етнолингвистичко објашњење српских пословица и изрека

Шифра производа: 30069
Тајни језик Срба – етнолингвистичко објашњење српских пословица и изрека
Број страна / Повез / Писмо:
167 / Тврд / Ћирилица
Димензије: -
ИСБН: 978-86-515-1533-3
Година издавања: 2019.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1,150.00 RSDЦена са попустом: 690.00 RSD

„Зарањајући у свијет наших пословица и изрека, аутор се истовремено отиснуо на брођење просторима колективног памћења. Како се каже у Предговору:„… човек је пречесто заслепљен мишљу о свом сталном напретку, уверењем да може решити сваки проблем, због чега његовом оку знају да измакну просте чињенице, попут оне да постоје вечни проблеми…“

У књизи се обрађује тридесет пословица и изрека, од оних широко распрострањених (нпр. ружан к’о лопов, рука руку мије, образ обадвије итд.) до оних мање познатих, нпр ђевојке расту ка и зла трава или не дави се ђаво маслом. Једна од особина која ову књигу чине популарнолингвистичком јесте то што није оптерећена научним апаратом – на све изворе тог типа упућује се неформално, па је текст непрекинут, питак.

Ова књига биће од интереса не само онима који траже занимљиво штиво него и свима онима у чијем је пољу интересовања културна антропологија, међукултурна психологија и антрополошка лингвиситика.“

Данко Шипка

 

Иван Димитријевић

Иван Димитријевић је средњошколско и факултетско образовање стекао у Новом Саду. Основне и магистарске студије завршио је на Филозофском факултет у Новом Саду, на Одсеку за Српски језик и књижевност. Тренутно је на докторским студијама са пријављеном докторском тезом Вербализација концепта части и поштења у српском језику.

Ради као лектор за српскохрватски језик на одељењу за Славистику у оквиру Факултета за стране језике и књижевности (Facoltà di Lingue e Letterature straniere) Универзитета у Торину.

Будите први који ће написати рецензију “Тајни језик Срба – етнолингвистичко објашњење српских пословица и изрека”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.