Српски дијалекти

Шифра производа: 29713
Српски дијалекти
Број страна / Повез / Писмо:
342 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 20 cm
ИСБН: 978-86-515-1368-1
Година издавања: 2018.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1,150.00 RSDЦена са попустом: 690.00 RSD

Нема на залихама

Референтно дело Српски дијалекти Милоша Окуке, дијалектолога и стандардолога (првенствено историчара стандардног језика) попуњава одређену празнину насталу политичким променама и насилним померањем становништва поткрај двадесетог века. Наиме, класичан Ивићев приручник штокавског дијалекта и Пецин уџбеник дијалеката српскохрватског језика, у целини, написани су пре поменутих промјена у деведесетим годинама прошлог века. Окукин приручник тако је својеврсно ажурирање слике о нашим дијалектима. Додатно, Окука осавремењује именовање дијалеката тако што називе чини консистентним, тако да сада покривају крајња подручја простирања дијалеката.

Сама структура Окукиног референтног дела прати оно што је уобичајено у нашој дијалектологији. Након општег одређења штокавског дијалекта, његове распрострањености, развоја и односа према другим језичким облицима, представљају се његове основне карактеристике у фонологији, прозодији, морфологији, творби речи, синтакси, лексици и ономастици.

Данко Шипка

Милош Окука

Милош Окука, славист, рођен 2. августа 1944. у Поријама код Улога (источна Херцеговина). Био је професор Филозофског факултета у Сарајеву. Од 1992. стално на Универзитету у Минхену. Објавио је више стотина научних и стручних радова, као и велики број књига.

Заједно са Јосипом Баотићем, Милошем Ковачевићем и Чедомиром Ребићем аутор је четири уџбеника српскохрватског језика за гимназије и средње школе у Босни и Херцеговини (Сарајево, 1988–1992). Дуго година био је главни и одговорни уредник Књижевног језика.

За научни рад добио је награду Града Сарајева 1985. године, награду „Сава Мркаљ“ СКД „Просвјета“ из Загреба 2014. и награду Павла и Милке Ивић 2014. године.

Будите први који ће написати рецензију “Српски дијалекти”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.