На путевима стандардизације српског језика

Шифра производа: 302070
На путевима стандардизације српског језика
Преузмите одломак:
Број страна / Повез / Писмо:
636 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 14 × 21 cm
ИСБН: 978-86-515-1677-4
Година издавања: 2020.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 2,500.00 RSDЦена са попустом: 1,500.00 RSD

НА ПУТЕВИМА СТАНДАРДИЗАЦИЈЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И УСВАЈАЊА ВУКОВОГ ЈЕЗИКА И ПРАВОПИСА

Књига проф. Милоша Окуке На путевима стандардизације српског језика и усвајања Вукова језика и правописа резултат је дугогодишњих истраживања, спроведених на богатом и разноврсном корпусу српске писмености 19. века. Ослоњен на релевантне језичке изворе, аутор је овим делом са различитих аспеката сагледао Вукову делатност у кодификацији српског језика и утицај његових савременика (и поборника и противника), који су при примени или одбијању Вукове књижевнојезичке и ортографске норме у својим делима, оштрим критикама и замеркама, употпунули Вуков рад и подстакли бржи развој српског књижевног језика.

Осећање за прошлост и садашњост српског језика, снажна подршка разумевању његове историје и очувању његовог идентита, потврђују ауторову теоријску и практичну спремност за дијахронолингвистичко, социолингвистичко и културноисторијско сагледавање српске књижевнојезичке прошлости те за осветqавање тешкога полувековног пута у развоју српског књижевног језика и усвајања Вукова језика и правописа у тадашнњм државама и провинцијама – Србији, Војводини, Српској Крајини, Црној Гори и Босни и Херцеговини.

Ана Мацановић

Милош Окука

Милош Окука, славист, рођен 2. августа 1944. у Поријама код Улога (источна Херцеговина). Био је професор Филозофског факултета у Сарајеву. Од 1992. стално на Универзитету у Минхену. Објавио је више стотина научних и стручних радова, као и велики број књига.

Заједно са Јосипом Баотићем, Милошем Ковачевићем и Чедомиром Ребићем аутор је четири уџбеника српскохрватског језика за гимназије и средње школе у Босни и Херцеговини (Сарајево, 1988–1992). Дуго година био је главни и одговорни уредник Књижевног језика.

За научни рад добио је награду Града Сарајева 1985. године, награду „Сава Мркаљ“ СКД „Просвјета“ из Загреба 2014. и награду Павла и Милке Ивић 2014. године.

Будите први који ће написати рецензију “На путевима стандардизације српског језика”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.