Пишете ли за медије

Шифра производа: 30219
Пишете ли за медије
Број страна / Повез / Писмо:
168 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 14 × 20 cm
ИСБН: 978-86-515-1694-1
Година издавања: 2020.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1,150.00 RSDЦена са попустом: 690.00 RSD

Грешке нису страшне

„Већина новинара, који у нашим медијима прате културу, добро познаје правопис и језичку норму па су грешке ређе него у другим рубрикама. Уосталом, грешке и нису страшне – једном се погреши, други пут не. Има нешто друго што не ваља и што треба назвати огрешењима о језик. При томе, под огрешењем подразумевам оно што се не мења, што се понавља и не исправља.

Једној групи огрешења припада употреба речи чије значење аутор текста не зна. Тако је недавно, у похвали једном режисеру и његовој поставци позоришног комада, читалац (угледних новина) могао да прочита како је виђена сјајна, готово заумна режија. У било ком речнику нашег језика наћи ћемо да придев зауман значи ван памети, без памети, безуман. Новинарки се, изгледа, баш допао овај придев, вероватно јој и звучи мало необично (и заиста се ретко чује) и учено, али јој се, опет изгледа, баш не допада да значење мање уобичајених речи провери у речнику. (…)

И шта сада да закључимо? Оправдан би био закључак да се овако неписмено и, због тога нејасно, не сме писати ни о цени пасуља на пијаци. Оправдано би било и када бисмо закључили да у редакцији ових новина не воде рачуна ко о чему и како пише. Свашта бисмо могли да закључимо и да, при томе, не погрешимо али мени се свиђа, рецимо, овај закључак: Новинари би морали да уче да пишу (и говоре) а то значи да треба да уче свој језик.“
Аутор


Радомир Дабетић радио је као предавач српског језика у Новосадској новинарској школи. У стручним часописима и зборницим аобјављивао је радове из области методике наставе књижевности и језика. Он каже: Грешке нису страшне – једном се погреши, други пут не, Има нешто друго што не ваља и што треба назвати огрешењима о језик. При томе, под огрешењем подразумевам оно што се не мења, што се понавља и не исправља.

Уредници и редакције у свим медијима морају непрестано да воде рачуна ко о чему и како пише, а новинари и после школовања морају да уче да пишу (и говоре), да уче свој језик. Ова књига језичког практичара добро ће им помоћи у томе. Посебан додатак у књизи је Речник грешака састављен искључиво од конкретних примера из новинарских текстова.

Радомир Дабетић

Будите први који ће написати рецензију “Пишете ли за медије”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.