Equilibrium

Шифра производа: 30058
Equilibrium
Број страна / Повез / Писмо:
144 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 21 cm
ИСБН: 978-86-515-1586-9
Година издавања: 2019.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 660,00 дин.Цена са попустом: 528,00 дин.

Нема на залихама

У збирци Александре Грдинић, као у бајци, недостају имена јунака. Недостају простори и времена. Недостају датуми. Досегнут је висок ниво апстрактности, општости, лирског еквилибрија. (…)

Изврсна песма „Игра” говори о поступцима именовања и реименовање света. О томе да је све у игри и све је игра. Она се не може заставити, предвидети, нивелисати. Она сама себи поставља правила и сама је укида. Она је законодавац и поротник света. (…)

Ретко је када улог поезије живот. Поезија је често улог живота. У координантном систему времена и простора које нам је дато свако од нас се труди да буде геометар божанске хармоније и склада. Но, кратковекима какви јесмо, само реткима међу нама дато је да црта димензије невидљивог, разбарушеног простора поезије у себи. У збирци песама Александре Грдинић овај простор постаје видљив.

Бошко Сувајџић

Александрина поезија… садржи и ону димензију која је ретким ствараоцима дата, а то је спремност да се поезија пише са изворишта душе, без скривања иза прочитаног и доживљеног из „друге руке”, без позивања на ауторитете и несигурности која произлази из имитације.

Растко Лончар

Песничком псалмичношћу сабрала је све проживљене и наслућене истине и лажи; клонућа и узлете; поразе и победе свесна да лептири „само лете јер знају да за дан живе”. (…)

Срдачна, бритка, бунтовна, блага, даровита, маштовита и непомирљива именовала је љубав за „замандаљен небески језик” дарујући реч свима који умеју да воле.

др Јасмина Пивнички

Александра Грдинић

Александра Грдинић рођена је 5. јануара 1988. године у Новом Саду, где је завршила основну и средњу школу и студије Пословне психологије, а у Београду Медијску академију. Иза себе је оставила ауторске емисије, у којима је била и водитељ, „Иза леђа”, која се емитовала на ТВ Кошава, и „Фаца”, која се две сезоне емитовала на РТВ Војводини. Волела је да путује светом, да упознаје нове културе и људе, а најдубљи траг на њу је оставила далека Кина, у којој је једно време и живела. Кина је била покретач да настане и ова збирка песама, јер Александра је поезију која је пред вама писала искључиво у том периоду. За песму „Траг” освојила је поетску награду „Мика Антић” у Бачкој Паланци. Александра нас је прерано напустила 17. децембра 2018. године.

Будите први који ће написати рецензију “Equilibrium”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.