Свадбени обичаји у Косовском Поморављу почетком XX века

Шифра производа: 30155
Свадбени обичаји у Косовском Поморављу почетком XX века
Број страна / Повез / Писмо:
127 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 24 cm
ИСБН: 978-86-515-1452-7
Година издавања: 2019.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 800.00 RSDЦена са попустом: 480.00 RSD

Нема на залихама

Монографија „Свадбени обичаји у Косовском Поморављу почетком XX века” Зорице Шошић Максимовић је вредна књига коју би требало да имају сви они људи чији су корени уско везани за ово поднебље, али и сви заљубљеници у народне обичаје, традицију и фолклористику. Ово вредно дело на топао и непосредан начин приказује једно време када се другачије живело, веселило, радовало и удавало, а ми читајући га, пожелимо да и сами учествујемо у описаним догађајима. Ауторка још на почетку истиче да је ову књигу писала на основу властитих сећања и описала је оно што је и сама доживела, па је вредност овог дела још већа јер се читајући ову књигу Зоричини савременици могу препознати. „Свадбени обичаји у Косовском Поморављу почетком XX века” је садржајно богата књига и описује обичаје пре, за време и после свадбе, као што су: блага ракија, давање чадар, мењање дар, чињење жито, викање свекрве и девојке по селу за свадбу, замесување, заигрување сас сито, плакање невесте, превоз снашке у стрем, играње шарено оро, даровање више огањ, ношење канавца и превич. Међутим, књига није препознатљива само по мноштву детаља описаних обичаја, већ се одликује и разноврсноћу ликова и карактера у делу. Пред нашим очима промичу слике младе и младожење, који су у неким тренуцима стидљиви, а у другим опет распевани, потом весела свекрва, озбиљни младини родитељи и свекар, важни законици, одговорни менџија и менџика, гостинке, тетке, стринке и цело село.

Важно је истаћи поруку коју носи ово дело, а то је да је свако од нас дужан да уложи напор да отргне од заборава дела наше народне баштине. Зорица је овом књигом свог дуг одужила.

Цица Бацић

Зорица Шошић Максимовић

Зорица Шошић Максимовић је рођена 1965. године у Пасјану код Гњилана. Основну школу је завршила у свом родном селу. Средњу школу завршила је у Гњилану. Студирала је права у Нишу.

Писањем се бавила још у основној и средњој школи, где су њени радови били награђивани на општинским такмичењима. Добитница је Захвалнице, Благодарнице и Похвале. Заступљена је у часопису Удружења СРБ који негује поезију.

Објављена дела:

Угашена огњишта  (збирка прича, 2016); Тода (роман, 2017); Свадбени обичаји у Косовском Поморављу почетком XX века (монографија, 2019).

Будите први који ће написати рецензију “Свадбени обичаји у Косовском Поморављу почетком XX века”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.