Сећања Даке Поповића

Шифра производа: 30101
Сећања Даке Поповића
Број страна / Повез / Писмо:
254 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 24 cm
ИСБН: 978-86-515-1546-3
Година издавања: 2019.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1,200.00 RSDЦена са попустом: 960.00 RSD

Читајући странице аутобиографског рукописа Сећања Давида Даке Поповића упознајемо једну личност са изузетно богатим друштвено-политичким животом. Рођен у Аустро-Угарској монархији, своје најплодоносније дане је проживео у Краљевини СХС/Југославији и био сведок рађања социјалистичке Југославије, у својим записима историчарима оставља мноштво драгоцених података. Његова Сећања ништа мање нису занимљива ни широј јавности јер осликавају живот на просторима Војводине и Новог Сада у првој половини XX века. Током свог животног пута Дака Поповић се сусретао са краљем Александром I Карађорђевићем, принчевима из династије Хабзбург, председницима влада, министрима, сенаторима, посланицима, политичарима, научницима и јавним радницима због чега је једна од посебних драгоцености овог рукописа опис бројних историјских личности.

Пуно простора је посветио и обичним људима, историчарима, потпуно непознатим, који су такође врло значајни за опис његовог живота и рада. У својим Сећањима Дака Поповић није излагао хронолошки и више пута се враћао на описе неких од својих животних периода.

Дака Поповић

Свој животни пут Дака Поповић је започео 1886. године као треће рођено дете у породици новосадских баштована – бостанџија који су живели око Алмашке цркве. Као одличан ђак у основној школи успева да добије школску стипендију Задужбине инжењера Луке Милановића и његове сестре Марије Петровић, којом је управљала новосадска црквена општина. Као гимназијалац у Сегедину активно се бавио спортом, надметао се у атлетским дисциплинама скок у вис и бацање кугле.

После одслуженог војног рока вратио се студијама Политехнике које је завршио школске 1912/13. године. Био је председник Кола младих Срба.  Учествовао је у Првом светском рату.

Својим делима Дака Поповић се још за живота уписао у ред значајних личности војвођанских простора. Његова градитељска дела остала су пред поколењима његов најлепши споменик. Скривена од јавности, па чак и од већег дела стручних кругова, остала је његова историографска делатност, о којој никада није изречен вредносни суд. Политичка биографија Даке Поповића се поклапала са многим биографима његових саврменика, који су безрезервно прихватили политику краља Александра I Карађорђевића.

Дака Поповић је умро 17. фебруара 1967. године у Новом Саду, сахрањен је у породичној гробници на Алмашком гробљу, да би касније био пренет на Ново гробље.

 

Будите први који ће написати рецензију “Сећања Даке Поповића”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.