Дака Поповић

Свој животни пут Дака Поповић је започео 1886. године као треће рођено дете у породици новосадских баштована – бостанџија који су живели око Алмашке цркве. Као одличан ђак у основној школи успева да добије школску стипендију Задужбине инжењера Луке Милановића и његове сестре Марије Петровић, којом је управљала новосадска црквена општина. Као гимназијалац у Сегедину активно се бавио спортом, надметао се у атлетским дисциплинама скок у вис и бацање кугле.

После одслуженог војног рока вратио се студијама Политехнике које је завршио школске 1912/13. године. Био је председник Кола младих Срба.  Учествовао је у Првом светском рату.

Својим делима Дака Поповић се још за живота уписао у ред значајних личности војвођанских простора. Његова градитељска дела остала су пред поколењима његов најлепши споменик. Скривена од јавности, па чак и од већег дела стручних кругова, остала је његова историографска делатност, о којој никада није изречен вредносни суд. Политичка биографија Даке Поповића се поклапала са многим биографима његових саврменика, који су безрезервно прихватили политику краља Александра I Карађорђевића.

Дака Поповић је умро 17. фебруара 1967. године у Новом Саду, сахрањен је у породичној гробници на Алмашком гробљу, да би касније био пренет на Ново гробље.

 

Сећања
Читајући странице аутобиографског рукописа Сећања Давида Даке Поповића упознајемо једну личност са изузетно богатим друштвено-политичким животом. Рођен у Аустро-Угарској монархији, своје најплодоносније дане је проживео [...]