Дунав називи кроз векове – српско-енглески

Шифра производа: 1347
Дунав називи кроз векове – српско-енглески
Број страна / Повез / Писмо:
112 / Броширан / Ћирилица, Латиница
Димензије: 11.5 × 20 cm
ИСБН: 0441-2
Година издавања: 2009.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 550,00 дин.Цена са попустом: 199,00 дин.

Дунав је и у старој и у новој ери био и остао најважнији водени пут централне и југоисточне Европе.  На њему је вековима вршена размена добара многих народа. Постојаност, непрекидност развоја и обиље нађених доказа омогућавају да се прате Дунава и, може се рећи у стоју, за време од више хиљада година.

Дунаву су се вековима дивили, називали га племенитим, сјајним и величанственим, краљицом свих река, жилом куцавицом Подунавља, а још од Мојсијевих времена светом реком, после и култно поштованим.

Целином дунавског простора никад није трајно владала једна држава, није га насељавао један народ, нити је у том простору преовладавала једна култура. Знамо да је у одређеним историјским околностима био злоупотребљаван, кад су се за њега – како је писао Марсиљи – лакомиле многе солдетске. Па ипак, Дунав је вековима имао велики значај не само у ширењу култура него и у повезивању и прожимању различитих привредних структура од интереса за живот и напредак човека, чему и сада доприноси припадницима 15 народа који живе у његовом сливу. Дунав је осовина и мост развоја подунавских земаља, он представља заједничко природно наслеђе које је недељиво. Градови настали на обалама Дунава повезани су са другим деловима својих и европских земаља, а преко лука на Црном и Северном мору са свим морима и лукама света.

Још пре два и по миленијума, Херодот је говорећи о великом водотоку указао на родну земљу уз реку и благодати од ње, а наш песник Мирослав Мика Антић каже: Велика благородна река, бескрај плодне равнице, близина фрушкогорја, све су то природне околности које су одувек привлачиле човека, јер су му омогућавале да лакше живи и проширује везе са далеким световима.

Кад год се писало о Новом Саду, Дунав је нераскидиво везан с њим, а то потиче од најтоплијих осећања Новосађана према реци на чијим се обалама вековима живи. Дунав је урбана матрица града и дух места. Од давнина је овде позната раскрсница копнених и водених путева, где се слободно укрштају културе, традиције, архитектуре, језици, где је разноликост предност, богатство које спаја људе.

Дунав чува у сећању многа прохујала времена, а привлачношћу своје енергије – као свети осмишљавањем опстајања – непрестано указује уточиште од најранијих цивилизација. Кроз сва та историјски позната времена јављају се трагови о називима Дунава, које смо скупили из многих домаћих и страних извора, а по први пут код нас – сабрали и обрадили у овој публикацији. Говорећи о проблемима из топономастике, др Душан Л. Поповић у познатом делу Срби у Бачкој до 18. века (САНУ, Београд, 1951, 12) наводи да велике реке… и Дунав… по правилу имају веома стара имена… непромењива, јер њихови називи не зависе од једне етничке групе, него од више, а ове држе континуитет.

Међутим, рекли бисмо, добијање, одржавање и губљење имена зависи од околности. Током векова и сменом етничких група и велике реке добијале су више назива-имена. Зато се и не може рећи, кад говоримо о Дунаву, да се одржао један непромењени назив, нпр. онај први Херодотов, од прва два и по миленијума, јер се од тада, као што би се показало касније, на десетине пута мењао. А како су Дунав називале разне етничке групе, које су насељавале његове обале хиљадама година пре Херодота, то није познато, а ни сама имена неких од тих група нису остала забележена.

Далеко смо од помисли да је нашим радом све речено на ову тему, јер још нема ширег тематског истраживања о називима Дунава кроз векове.

Велимир Веља Вукмановић

Велимир Вукмановић

Будите први који ће написати рецензију “Дунав називи кроз векове – српско-енглески”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.