Жумберачки ускоци – унијаћење и однарођивање

Шифра производа: 29791
Жумберачки ускоци – унијаћење и однарођивање
Едицијe:
Број страна / Повез / Писмо:
399 / Тврд / Латиница
Димензије: -
ИСБН: 978-86-515-1317-9
Година издавања: 2018.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 990.00 RSDЦена са попустом: 594.00 RSD

Нема на залихама

Пре пола миленијума – у специфичним историјским околностима, а вољом политике и интереса – забачен, безвредан и скоро ненасељен Жумберак препуштен је посебној, различитој, непожељној и од почетка „презреној“ верској и етничкој групи названој ускоци. Они су у Жумберку вековима давали живот и удахнули му душу исписујући и своју и његову историју, да би га средином друге половине деветнаестог века, после укидања Војне крајине, почели напуштати. Процес исељавања је при крају, жумберачких ускока је остало још мало, само остаци њихових остатака, и сутра их неће уопште бити.

Од досељавања, Жумберак и његови ускоци су једно. Створена је ту посебна животна, историјска и културна симбиоза човека и тла па ако живота у Жумберку и јесте остало још мало, „ускочке душе“ је у њему несразмерно више.

Ова књига се не бави само објективним околностима, оним што је историографски „објективно“ условљено, што је морало да буде па је и било, него је све то и оквир за разматрање субјективних аспеката – вишевековне колективне фрустрације и интимног доживљавања бруталних и перфидних притисака којима су жумберачки ускоци били изложени, с циљем да их се негира у верском и етничком погледу, да се „измени“ њихово порекло и цивилизацијско биће.

Како су се на ускочку душу одражавале глобалне разлике и супротности, то је историјски и цивилизацијски важно питање. Све је већ урађено и све се већ догодило, ништа не можемо променити, али можемо и морамо трагати за истином.

Драган Вукшић

Драган Вукшић је рођен 1945. године у Радатовићима, општина Озаљ, Република Хрватска. Завршио је гимназију у Карловцу, а Војну академију (1967) и друге војне школе у Београду.

У чин пуковника унапређен је 1989. године. Највећи део војне каријере провео је на дужностима у области спољнополитичких односа, међународне војне сарадње и обавештајних послова. Последње дужности у Војсци Југославије биле су му Начелник управе за међународну војну сарадњу Генералштаба ВЈ и Војни изасланик у Немачкој и Холандији.

Као представник ЈНА и ВЈ био је члан државних делегација на Конференцији ОЕСС-а у Бечу, на мировним преговорима у Женеви, Дејтону и Бону, и на преговорима о Подрегионалној контроли наоружања у Бечу. Био је и члан више званичних војних делегација које су у посетама Аустрији, ДДР-у, Румунији и Мађарској предводили начелници Генералштаба ЈНА и ВЈ. Члан Комитета Савезне владе СРЈ за сарадњу с мировним мисијама и снагама УН био је од 1993. до 1997. године.

Учествовао је и самостално иступао на више међународних семинара и симпозија из области војнополитичких односа у Бечу, Будимпешти, Софији, Сан-Рему, Паризу и Берлину. Објавио је више стручних, политичких и војних студија и чланака и књиге Пуковников отказ крвавом команданту (2001), ЈНА и распад СФР Југославије (2006) и Жумберачки ускоци, унијаћење и однарођивање, прво (2015) и друго издање (2018).

Због неслагања с политиком актуелног режима, напустио је 1999. Војску Југославије и прикључио се ДОС-у у борби против Милошевићевог режима. Због политичког деловања режим му је, противно Уставу, одузео чин и пензију.

Након демократских промена 2000. године биран је за народног посланика у Скупштини Републике Србије. Био је потпредседник Одбора за спољну политику и члан Одбора за одбрану и безбедност и Одбора за везе са Србима изван Србије.

Од јануара 2002. до августа 2004. био је Генреални конзул СРЈ–СЦГ у Франкфурту.

Будите први који ће написати рецензију “Жумберачки ускоци – унијаћење и однарођивање”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.