Драган Вукшић

Драган Вукшић је рођен 1945. године у Радатовићима, општина Озаљ, Република Хрватска. Завршио је гимназију у Карловцу, а Војну академију (1967) и друге војне школе у Београду.

У чин пуковника унапређен је 1989. године. Највећи део војне каријере провео је на дужностима у области спољнополитичких односа, међународне војне сарадње и обавештајних послова. Последње дужности у Војсци Југославије биле су му Начелник управе за међународну војну сарадњу Генералштаба ВЈ и Војни изасланик у Немачкој и Холандији.

Као представник ЈНА и ВЈ био је члан државних делегација на Конференцији ОЕСС-а у Бечу, на мировним преговорима у Женеви, Дејтону и Бону, и на преговорима о Подрегионалној контроли наоружања у Бечу. Био је и члан више званичних војних делегација које су у посетама Аустрији, ДДР-у, Румунији и Мађарској предводили начелници Генералштаба ЈНА и ВЈ. Члан Комитета Савезне владе СРЈ за сарадњу с мировним мисијама и снагама УН био је од 1993. до 1997. године.

Учествовао је и самостално иступао на више међународних семинара и симпозија из области војнополитичких односа у Бечу, Будимпешти, Софији, Сан-Рему, Паризу и Берлину. Објавио је више стручних, политичких и војних студија и чланака и књиге Пуковников отказ крвавом команданту (2001), ЈНА и распад СФР Југославије (2006) и Жумберачки ускоци, унијаћење и однарођивање, прво (2015) и друго издање (2018).

Због неслагања с политиком актуелног режима, напустио је 1999. Војску Југославије и прикључио се ДОС-у у борби против Милошевићевог режима. Због политичког деловања режим му је, противно Уставу, одузео чин и пензију.

Након демократских промена 2000. године биран је за народног посланика у Скупштини Републике Србије. Био је потпредседник Одбора за спољну политику и члан Одбора за одбрану и безбедност и Одбора за везе са Србима изван Србије.

Од јануара 2002. до августа 2004. био је Генреални конзул СРЈ–СЦГ у Франкфурту.

Јован Храниловић – лик и дело најпознатијег и најзаслужнијег Жумберчанина
Јован Храниловић (1855–1924), грко-католички свештеник, песник књижевни и позоришни критичар, први председник Југословенског новинарског удружења, председаво је Великој народној скупштини у Новом Саду новембра 1918. [...]
Жумберачки ускоци – унијаћење и однарођивање
Пре пола миленијума – у специфичним историјским околностима, а вољом политике и интереса – забачен, безвредан и скоро ненасељен Жумберак препуштен је посебној, различитој, непожељној [...]