Злочини на културно-историјским споминицима и предметима у Срему

Шифра производа: 30118
Злочини на културно-историјским споминицима и предметима у Срему
Број страна / Повез / Писмо:
407 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 29 cm
ИСБН: 978-86-515-1380-3
Година издавања: 2019.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1,800.00 RSDЦена са попустом: 1,080.00 RSD

О борби народа Срема доста се говорило и писало. Мање се говорило о настојањима Срема да се културно подигне; исто тако није се много говорило ни о његовим успесима на културно-просветном пољу у време када је Европа стењала под антикултурним Хитлеровим „новим поретком”. То ипак не значи да је борба Срема за културу била мање успешна, него борба на бојном пољу. Срем је и овде оправдао углед до кога је борбом изашао.

Народи Југославије су својом борбом допринели много не само свом солобођењу, не само да су спречили међусобно истребљење, него су много допринели и спасавању наше културе и наших културних тековина. А у тој борби није био последњи ни народ Срема. Борба партизана са окупатором бележи много тешких, али и много славних момената. Она је бележила и велики број доста крупних победа. Једна од најранијих, али врло значајних победа партизана у Срему, то је била победа над непријатељском пропагандом.

[…]

Појавила се ИСТИНА, мали сремски партизански лист, умножаван на малој броју примерака, на заплењеном општинском шапирографу, у Иригу, у свега 100 примерака. ИСТИНА је доносила вести са фронтова онако како су их објављивали Москва и Лондон. Она је доносила вести о борбама и акцијама партизана у Срему и у другим крајевима. Она је храбрила народ у данима потиштености. […] Поред овог локалног сремског листа постојало је у Срему још два велика покрајинска листа, штампана у првој штампарији: Слободна Војводина и Наша Борба. Ова два листа, сремска по месту излажења и по читаоцима, учинила су много за подизање политичке свести и културног нивоа нашег народа.

Поред ових листова, у Срему је излазило још неколико већих листова, умножаваних углавном на гештетнеру: ВОВЈОЂАНКА У БОРБИ, ОРГАН АФЖ и ГЛАС ОМЛАДИНЕ, [ОРГАЈ УСАОЈ-а за Војводину]. Међутим то нису ни сви, ни једини листови који су излазили у Срему за време окупације. Постојала је читава поплава већих и мањих, четних, батаљонских, и зидних новина.

Поред листова, штампане су и разне брошуре, углавном политичке, а у Срему је изашла и мала збирка приповедака Јована Поповића „ИСТИНИТЕ ЛЕГЕНДЕ” – ОПИСИ ПОДВИГА ХЕРОЈСКИХ СИНОВА НАШЕГ НАРОДА.

[…]

Срем је постао славан својом борбом, својом истрајношћу, и својом једнодушношћу. У тами, којом је окупатор завио целу Европу и нашу земљу, поред буктиња које су се разгоревале у појединим нашим покрајинама, био је и Срем једна светла тачка. И када се говори о учешћу Срема у борби за слободу и уништавање усташко-фашистичких варвара, не треба сметати са ума велику улогу Срема у борби за истину, науку и културу, што иде упоредо са борбом за слободу и демократију.

Извод из написа Живана Милисавца

„Борба Срема за Слободу и културу”

[Објављен у календару Војводине, 1946]

Драго Његован

Драго Његован (1955, Лукавице), музејски саветник, виши научни сарадник, доктор наука. Гимназију друштвеног смера завршио је 1973. године. На Факултету политичких наука дипломирао је 1978, магистрирао 1984. и докторирао 2004. године. Од 1992. ради као кустос за политичку и привредну историју Војводине, а од 2000. као виши кустос. Тренутно је задужен за Збирку плаката Музеја Војводине. Истраживачки рад углавном реализује у Архивској збирци Музеја Војводине и сличним збиркама других установа. У оквиру истраживачког и изложбеног рада у Музеју Војводине објавио је више књига, каталога и чланака, а сарађивао је на пројектима Енциклопедије Новог Сада, Српског биографског речника Матице српске, Српске енциклопедије, Одељења за друштвене науке Матице српске и пројектима Српске академије наука и уметности, укључив и Огранак САНУ у Новом Саду. Члан је Уредништва Зборника Матице српске за друштвене науке. Радови су му првођени и објављивани на енглеском, француском, мађарском, бугарском, румунском, словачкоми украјинском језику. Учествовао је на више међународних стручних и научних скупова, поводом који су му објављени радови.

 

Будите први који ће написати рецензију “Злочини на културно-историјским споминицима и предметима у Срему”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.